Hormonal Akne Nasıl Anlaşılır? Çenede Çıkan Sivilceler Neyin Belirtisi?

Selda Yurtseven

Kayıtlı Üye
Bir süredir özellikle çene ve çene altı bölgemde sürekli sivilce çıkıyor. Alın ve yanaklarım nispeten temiz ama çene hattım asla düzelmiyor. Özellikle regl dönemime yakın daha da artıyor ve genelde ağrılı, büyük ve deri altı şeklinde oluyorlar. Sıkmaya çalıştıkça daha kötü oluyor, iz bırakıyor.

İnternette biraz araştırınca “hormonal akne” diye bir kavramla karşılaştım. Ama tam olarak nasıl anlaşılır emin olamadım. Her çenede çıkan sivilce hormonal mi oluyor? Yoksa stres, beslenme ya da kullandığım ürünlerden de olabilir mi? Açıkçası kafam karıştı.

Adet düzensizliğim çok yok ama zaman zaman gecikmeler oluyor. Polikistik over ihtimali aklıma geliyor ama net bir bilgim yok. Sadece cildim üzerinden bir şey anlamaya çalışıyorum. Dermatoloğa mı gitmeliyim, yoksa kadın doğuma mı emin olamadım.

Çenede çıkan sivilceler gerçekten bir hormon sorununun işareti mi, yoksa bu kadar büyütmemek mi gerekiyor bilmiyorum.

Çene bölgesinde çıkan ve özellikle adet döneminde artan sivilceler hormonal akne belirtisi midir?

Benim de sadece çene hattımda çıkıyordu ve regl öncesi artıyordu. Kadın doğuma gittim, hafif polikistik over çıktı. Hormon düzenleyici tedavi sonrası ciddi azalma oldu. O yüzden özellikle döngüyle bağlantılıysa bence hormonlara baktırmak mantıklı.

Oyla 0
Bende de çene aknesi vardı ama hormonlarım normal çıktı. Meğer yoğun stres ve uykusuzluk tetikliyormuş. Kortizol artışı da sivilce yapabiliyormuş. İş hayatım düzene girince ve uykuya dikkat edince fark ettim ki azalıyor. Yani her çene aknesi direkt hormon demek değil.

Oyla 0
Ben uzun süre maske kullanımında çene bölgemde çok sivilce yaşadım. Sürtünme ve ter de ciddi etkiliyor. Maskeyi sık değiştirmek ve bölgeyi nazik temizlemek iyi geldi. O yüzden önce dış faktörleri elemek lazım diye düşünüyorum.

Oyla 0
Hormonal akneler genelde daha derin, ağrılı ve iz bırakmaya meyilli oluyor. Benimkiler tam öyleydi. Dermatolog hem topikal tedavi verdi hem de endokrinolojiye yönlendirdi. Multidisipliner yaklaşım daha iyi sonuç verdi diyebilirim.

Oyla 0
Bende doğum kontrol hapını bırakınca çenemde sivilce patlaması oldu. Doktor bunun hormon geçiş süreciyle ilgili olduğunu söyledi. Yaklaşık 6 ay sürdü ama sonra dengelendi. Bazen vücut gerçekten zamana ihtiyaç duyuyor. Yine de içini rahatlatmak için bir uzmana görünmek iyi olabilir.

Oyla 0
Geri
Üst Alt