Mevsim Geçişlerinde Saç Dökülmesi Hormonal Mi Yoksa Geçici Mi?

Sude Yıldız

Kayıtlı Üye
Son birkaç yıldır mevsim geçişleri benim için aynı kaygıyla geliyor: saç dökülmesi. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda dökülme belirginleşiyor ama beni asıl düşündüren bunun neden olduğu. Bir yanım “mevsimsel, geçici” diyor, diğer yanım ise hormonlarla ilgili bir şey kaçırıyor muyum diye endişeleniyor. Çünkü bazı dönemlerde dökülmeyle birlikte saçlarımda incelme ve cansızlık da hissediyorum.

Yaşım ilerledikçe vücudun tepkilerinin değiştiğini fark ediyorum. Bu yüzden eskiden normal karşıladığım şeyler şimdi daha çok kafama takılıyor. Hormonal dökülme denince insanın aklına daha kalıcı şeyler geliyor ve bu düşünce beni biraz korkutuyor. Ama her sene belli dönemlerde başlayıp sonra azalması da mevsimsel ihtimalini güçlendiriyor.

İnternette okudukça kafa daha da karışıyor. Kimisi hormon diyor, kimisi tamamen saç döngüsü diyor. Hangisi doğru ayırt edemiyorum.

Mevsim geçişlerinde yaşanan saç dökülmesi genelde hormonal mi oluyor yoksa çoğunlukla geçici bir süreç mi?

Ben bu ikisini ayırt edebilmek için doktora gitmiştim. Bana hormonla ilgili dökülmelerin genelde düzensiz ve uzun süreli olduğunu söylediler. Mevsimsel dökülme ise belli dönemlerde başlayıp kendiliğinden azalıyor. Bu bilgi beni çok rahatlattı.

Bende hem hormonal hem mevsimsel etkiler varmış. Hormonlar biraz hassas olunca mevsim geçişleri dökülmeyi daha belirgin hale getiriyormuş. Yani tamamen ya o ya bu değil, bazen ikisi birlikte olabiliyor.

Eğer dökülme her yıl aynı aylarda oluyorsa büyük ihtimalle mevsimseldir. Hormonal dökülmeler daha düzensiz ilerliyor. Ben bunu birkaç yıl gözlemleyerek fark ettim ve artık panik yapmıyorum.

Hormonal dökülme yaşayan bir arkadaşım var, benimkinden çok farklıydı. Onun dökülmesi sürekli devam ediyordu. Benimki ise birkaç hafta sürüp duruyor. Bu fark bana mevsimsel olduğunu düşündürdü.

Doktorum net bir şekilde “mevsimsel dökülmeler geçicidir” demişti. Hormon kaynaklı olanlar daha kalıcı ve ilerleyici oluyormuş. Bu ayrımı bilmek gerçekten insanın içini rahatlatıyor.

Geri
Üst Alt