Mevsim Geçişlerinde Saç Dökülmesi Neden Bu Kadar Artıyor?

Taha Kocabey

Kayıtlı Üye
Her sene özellikle mevsim geçişlerinde saç dökülmemin arttığını fark ediyorum. Yazdan sonbahara ya da kıştan bahara geçerken duşta ve tarakta kalan saç sayısı ciddi şekilde artıyor. İlk başlarda bunu çok önemsemiyordum ama artık neredeyse düzenli bir döngü haline gelmesi kafamı kurcalamaya başladı. Acaba bu gerçekten normal bir durum mu, yoksa altta yatan başka bir problem mi var diye düşünüyorum.

Beslenme, stres, hava değişimi derken birçok sebep söyleniyor ama hangisi gerçekten etkili, hangisi bahane ayırt etmek zor. Forumlarda bazıları “herkeste olur, geçer” diyor, bazıları ise “önlem almazsan kalıcıya döner” diye uyarıyor. Bu iki görüş arasında kalınca insan ister istemez panik yapıyor.

Benim derdim mucize çözüm değil, sadece bunun neden bu kadar sık yaşandığını anlamak. Bilinçli hareket etmek istiyorum.

Mevsim geçişlerinde saç dökülmesinin bu kadar artmasının asıl sebebi sizce ne?

Bu durum bende de her sene oluyor. Doktora danıştığımda mevsimsel döngüden kaynaklandığını söylemişti. Vücudun adaptasyon süreci saçları da etkiliyor. Genelde birkaç ay içinde normale dönüyor ama o süreçte stres yapmamak önemli.

Oyla 0
Bence beslenme çok etkili. Mevsim geçişlerinde vitamin eksikliği daha sık oluyor. Ben destek almaya başlayınca dökülme daha hafif geçti. Tamamen bitmedi ama eskisi kadar korkutucu değildi.

Oyla 0
Hava değişimi ve güneş ışığı süresi de etkiliyor. Özellikle yazdan sonbahara geçerken saçlar resmen tepki veriyor. Bunu yıllardır yaşıyorum, artık çok panik yapmıyorum.

Oyla 0
Stres faktörü de küçümsenmemeli. Mevsim geçişleri genelde ruh hâlini de etkiliyor. Ben stresli dönemlerde dökülmenin daha fazla olduğunu fark ettim.

Oyla 0
Bence önemli olan bunun geçici mi kalıcı mı olduğunu ayırt etmek. Ben her sene yaşayıp sonra toparladığım için artık daha sakin karşılıyorum.

Oyla 0
Geri
Üst Alt