Kadınlarda Cilt Bakımı Cilt Yaşlanmasını Gerçekten Geciktirir Mi?

Hülya Çetin

Kayıtlı Üye
Cilt bakımıyla ilgilenmeye başladıkça bu soru kafamda daha sık dönmeye başladı. Her yerde “erken başla, yaşlanmayı geciktir” deniyor ama bunun ne kadarının gerçek, ne kadarının pazarlama olduğunu ayırt etmek zor. Çünkü bir yandan hiç bakım yapmayan ama yaşıtlarına göre çok iyi görünen kadınlar var, diğer yandan düzenli bakım yapmasına rağmen yaş aldıkça değişimi yaşayanlar.

Ben yaşlanmayı tamamen durdurmak gibi bir beklenti içinde değilim. Zaten bunun mümkün olmadığını da biliyorum. Ama cilt bakımının yaşlanma belirtilerini yavaşlatıp yavaşlatmadığını gerçekten merak ediyorum. İnce çizgiler, elastikiyet kaybı, cildin sönükleşmesi… Bunlar bakım sayesinde daha geç mi ortaya çıkıyor, yoksa genetik ve yaşam tarzı her şeyin önüne mi geçiyor?

Bir de “ne kadar erken, o kadar iyi” meselesi var. Çok erken yaşta anti-aging ürünler kullanmak gerçekten mantıklı mı, yoksa cildi gereksiz yere yormak mı? Bakımın koruyucu kısmı ile yaşlanma karşıtı kısmı arasındaki farkı ayırt etmekte zorlanıyorum.

Ben cildimi korkuyla değil, bilinçle korumak istiyorum. Zamanla değişmesini kabullenerek ama daha sağlıklı, daha iyi hissettiren bir şekilde yaş almak istiyorum. O yüzden cilt bakımının bu süreçteki gerçek rolünü anlamak benim için önemli.

Kadınlarda düzenli cilt bakımı cilt yaşlanmasını gerçekten geciktirir mi, yoksa sadece daha bakımlı görünmesini mi sağlar?

Bence tamamen durdurmuyor ama kesinlikle yavaşlatıyor. Ben düzenli bakım yaptığımda cildim daha dolgun ve canlı duruyor. Yaş alsam bile daha iyi göründüğümü hissediyorum.

Oyla 0
Genetik çok önemli ama bakım da fark yaratıyor. Annemle aynı genetiğe sahibiz ama ben güneş kremi kullandığım için lekelerim daha az.

Oyla 0
Bakım yaşlanmayı engellemiyor ama hasarı azaltıyor bence. Özellikle güneşten koruma çok büyük fark yaratıyor.

Oyla 0
Ben yaşlanma karşıtı ürünlerden çok, cildi sağlıklı tutan bakıma inanıyorum. Sağlıklı cilt daha geç yorgun görünüyor.

Oyla 0
Cilt bakımı yaşlanmayı durdurmaz ama geciktirebilir. Özellikle düzenli nemlendirme, güneş koruması ve cilt bariyerini korumak yaşlanma belirtilerinin daha geç ve daha hafif görülmesini sağlar.

Oyla 0
Geri
Üst Alt