Leke Oluşmaması İçin Güneş Korumasında Nelere Dikkat Ediyorsunuz?

Deren Aksoy

Kayıtlı Üye
Cilt lekeleri benim için son birkaç yıldır gerçekten hassas bir konu haline geldi. Önceleri küçük bir iki noktaydı, çok önemsemedim ama zamanla fark ettim ki bazıları kalıcı olmaya başladı. Özellikle yaz sonrası aynaya baktığımda ton eşitsizliği ve hafif koyulaşmalar moralimi bozuyor. Aslında güneş kremi kullandığımı da düşünüyorum ama demek ki bir yerde eksik ya da yanlış yapıyorum.

Bazen sabah sürüp gün içinde yenilemeyi unutuyorum, bazen de “Bugün çok dışarı çıkmayacağım” diye hiç sürmüyorum. Şapka takmak ya da gölgede kalmak gibi şeyleri de çoğu zaman ihmal ediyorum. Leke oluşumu sadece yazla mı alakalı, yoksa yıl boyunca dikkat etmek mi gerekiyor emin olamıyorum. Ayrıca yüksek SPF kullanmak tek başına yeterli mi, yoksa uygulama şekli ve sıklığı mı daha önemli bunu da merak ediyorum.

Çevremde leke problemi yaşayan kadınlar var ama herkesin rutini farklı. Kimi saat başı yeniliyor, kimi sadece yüzüne değil boyun ve dekolteye de çok özen gösteriyor. Ben de artık daha bilinçli olmak istiyorum çünkü oluşan lekeyi açmak, en baştan korumaktan çok daha zor.

Leke oluşmaması için güneş korumasında nelere dikkat ediyorsunuz?

Benim için en önemli şey düzenlilik oldu. Eskiden sadece sabah sürüyordum ama artık mutlaka gün içinde yeniliyorum. Özellikle yazın iki üç saatte bir yenilemediğimde lekelerim koyulaşıyordu. Bir de yeterli miktarda sürmek gerçekten fark ediyor.

Oyla 0
Sadece güneş kremine güvenmemek gerektiğini öğrendim. Şapka, güneş gözlüğü ve mümkün olduğunca gölgede durmak leke oluşumunu ciddi anlamda azaltıyor. Eskiden bunları abartı sanıyordum ama alışkanlık haline gelince cildimdeki farkı net gördüm.

Oyla 0
Ben leke sorunu yaşadıktan sonra sadece SPF değil, UVA korumasına da dikkat etmeye başladım. Geniş spektrumlu ürünlere geçince yeni leke oluşumu durdu. Ayrıca boyun ve dudak çevresini atlamamak da çok önemliymiş.

Oyla 0
Bulutlu havalarda bile güneş kremi sürüyorum çünkü UV ışınları görünmese de etkili oluyor. Önceden bu detayı bilmiyordum. Düzenli kullanım alışkanlığı kazanınca cilt tonum daha eşit görünmeye başladı.

Oyla 0
Ben cilt bakım rutinimi mevsime göre ayarlıyorum. Yazın daha hafif ama koruması güçlü ürünler kullanıyorum. Ayrıca peelingi abartmamaya dikkat ediyorum çünkü hassaslaşan cilt lekelenmeye daha açık oluyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt