Makyajda Gün İçinde Parlama Sorunu Yaşayanlar Hangi Ürünleri Kullanıyor?

Binnur Kaya

Kayıtlı Üye
Benim en büyük derdim gün içinde parlamak. Sabah makyajı yaptığımda her şey çok güzel duruyor ama öğleden sonra özellikle alın, burun ve çene bölgesi resmen “ışıldıyor” gibi oluyor. Üstelik bu ışıltı o sağlıklı glow değil, direkt yağlı görüntü. Bazı günler yüzümde fondöten erimiş gibi duruyor, bazı günler de pudra attıkça daha kötü oluyor; kat kat bir görüntü oluyor ve gözenekler daha belirginleşiyor.

Mat fondöten denedim, bu sefer ilk saatlerde fazla kuru gibi duruyor ama sonra yine parlıyor. Nemli bitiş denedim, zaten daha çabuk yağa dönüyor. “Yağlı cilt bazları” da bazen makyajı kaydırıyor gibi geliyor. Bir yandan cildimi tamamen kurutmak istemiyorum çünkü o zaman cilt daha fazla yağ üretiyor gibi hissediyorum ama parlak görüntü de gün boyu beni rahatsız ediyor. İşin kötüsü, gün içinde sürekli tuvalete gidip pudra tazelemek de istemiyorum.

Kullandığınız ürünlerin yanında uygulama şekli de etkiliyorsa onu da duymak isterim çünkü benim işin içinde bir yerde hata yaptığımı hissediyorum.

Gün içinde parlamayı gerçekten kontrol altına alan ürünler ve rutinler sizde neler işe yaradı?

Bende parlamayı en çok azaltan şey pudrayı “sürmek” yerine “bastırmak” oldu. Sünger/pufla T bölgesine çok az transparan pudra basıyorum, fırçayla gezdirmiyorum. Üstüne de sabitleyici sprey sıkıyorum. Gün içinde parlama olunca pudra eklemek yerine yağ emici kağıtla fazla yağı alıyorum. Sonra minicik pudra dokunuşu yapıyorum. Bu rutinle yüzüm gün boyu daha dengeli kalıyor.

Oyla 0
Benim cildim karma-yağlı ve şunu fark ettim: Nemlendiriciyi kesince parlama artıyor. Hafif jel nemlendirici + güneş kremi oturunca fondöten de daha düzgün duruyor. Makyaj bazı olarak gözenek blurlayan, matlaştırıcı ama çok silikon hissi olmayan bazları seviyorum. Bir de fondöteni tüm yüze aynı kalınlıkta sürmek yerine T bölgesine az, yanaklara daha az uyguluyorum. Böylece yağlanınca daha az bozuluyor.

Oyla 0
Kalıcılık ve parlama kontrolü için “katman” mantığı bende işe yaradı: ince baz, ince fondöten, ince pudra, sprey. Hepsi az az. Birini çok sürünce diğerleri kayıyor. Ayrıca parlama yaşayanlar için aydınlatıcıyı doğru kullanmak önemli; elmacık üstüne çok az krem highlighter yapınca yüz yağlı görünmüyor ama canlı duruyor. T bölgesine asla ışıltı getirmiyorum.

Oyla 0
Ben fondöten yerine çoğu gün sadece kapatıcı + hafif pudra kullanıyorum. Çünkü fondöten yağla karışınca daha kötü oluyor. Yüzün merkezine kapatıcıyla çok hafif eşitleme yapıp, sadece T bölgesine pudra geçince gün içinde daha az parlıyorum. Gün sonunda da yüzüm daha “temiz” duruyor. Bu yöntem özellikle sıcak havalarda aşırı fark ettirdi bende.

Oyla 0
Parlama sorunu bazen kullandığın güneş kreminden bile geliyor. Çok parlak bitişli bir güneş kremi üstüne ne sürsen parlatıyor. Ben daha mat bitişli bir güneş kremine geçince makyajım da değişti. Üstüne de “blotting paper” taşıyorum, parlamayı onunla alıyorum. Pudra sadece son dokunuş oluyor. Kat kat pudra atınca gözenekler büyüyor gibi duruyor bende.

Oyla 0
Geri
Üst Alt