Mevsime Göre Şampuan Değiştirmek Saç Sağlığını Etkiler Mi?

Ümran Erdal

Kayıtlı Üye
Son birkaç haftadır hava bir sıcak, bir serin… Bu değişkenlik sadece beni değil, saçımı da etkilemiş gibi. Normalde kışın daha kuru olan saç diplerim bu aralar şaşırtıcı şekilde daha hızlı yağlanıyor. Sabahları saçımı tararken “Acaba mevsim değiştiği için mi böyle davranıyor?” diye düşünmeden edemedim.

Bu düşünce beni ilginç bir noktaya getirdi: Mevsime göre şampuan değiştirmek gerçekten mantıklı mı?
Bazı kuaförler yazın daha hafif, arındırıcı şampuanların iyi geldiğini; kışın ise nemlendirici içeriklere geçmenin daha doğru olduğunu söylüyor. Diğer taraftan “Vücut zaten kendi dengesini kurar, şampuan değiştirmeye gerek yok” diyenler de var.

Benim kafamı kurcalayan da tam olarak bu. Saçın gerçekten mevsimsel bir ritmi var mı, yoksa bu durum sadece ürün pazarlamalarının bize hissettirdiği bir şey mi? Eğer etkiliyorsa ne kadar etkiliyor, etmiyorsa bu geçişler tamamen gereksiz mi?

Çözüm
Geçen yıl yazın ağır formülleri bıraktım ve bende yağlanma hemen düzeldi. Benim saçım sıcak havada hafif formülleri daha iyi tolere ediyor. Kışın ise daha besleyici içerik istiyor. Eğer sende de yaz–kış farkı belirginsa bir geçiş rutini oluşturmak gerçekten işe yarıyor.
Mevsim geçişlerinde bende saç dipleri ya hızlı yağlanıyor ya da tam tersi kuruyor. Benim kuaförüm bu dönemde şampuanı hafifçe değiştirmenin işe yaradığını söylemişti. Ben yazın arındırıcı, kışın nemlendirici kullanınca daha rahat ettim. Eğer sende de benzer dalgalanmalar varsa mevsime göre ayarlamak iyi gelebilir.

Benim saçım soğuk havalarda çok sertleşiyor, yazın ise daha kolay yağlanıyor. Bende mevsime göre şampuanı değiştirmek denge kuruyor. Benim deneyimim bu geçişlerin saç sağlığını olumlu etkilediği yönünde. Eğer sende de değişimler belirginsa içerik ayarı yapmak mantıklı.

Bende mevsimsel etki çok oluyor ama benim saçım ince telli. Yazın hafif formüllerle daha hacimli duruyor, kışın ise nemli içerikler daha iyi geliyor. Ben iki farklı şampuanı mevsime göre döndürerek kullanıyorum. Eğer sende de mevsim değişince saç davranışı değişiyorsa işe yarıyor.

Benim saçım mevsimden direkt etkilenmiyor ama bende hava çok soğuduğunda diplerde hafif kuruluk oluyor. Bu yüzden kışın daha yumuşak bir şampuana geçiyorum. Yazın ise arındırıcı daha iyi geliyor. Eğer sende de bu tip küçük değişiklikler varsa mevsimsel geçiş yapmak mantıklı olabilir.

Geçen yıl yazın ağır formülleri bıraktım ve bende yağlanma hemen düzeldi. Benim saçım sıcak havada hafif formülleri daha iyi tolere ediyor. Kışın ise daha besleyici içerik istiyor. Eğer sende de yaz–kış farkı belirginsa bir geçiş rutini oluşturmak gerçekten işe yarıyor.

Çözüm
Geri
Üst Alt