Rozasea (Gül Hastalığı) Belirtileri Nelerdir? Tamamen Geçer Mi?

Melek Şahin

Kayıtlı Üye
Yaklaşık bir yıldır özellikle yanaklarımda sürekli bir kızarıklık var. Bazen hafifliyor ama tamamen geçmiyor. Sıcak bir ortama girince, heyecanlanınca ya da acı bir şey yediğimde yüzüm aniden alev almış gibi oluyor. Üstelik son zamanlarda küçük küçük sivilce benzeri kabarıklıklar da çıkmaya başladı. İlk başta hassasiyet sandım ama artık kalıcı gibi duruyor.

İnternette araştırınca rozasea yani gül hastalığı diye bir durumdan bahsedildiğini gördüm. Belirtiler çok benziyor ama kendi kendime teşhis koymak da istemiyorum. Çünkü normal akneyle karıştıranlar da varmış. Benim cildim eskiden yağlıydı, şimdi hem kızarık hem hassas hem de dönem dönem pütürlü.

En çok merak ettiğim şey şu: Bu durum tamamen geçiyor mu yoksa sadece kontrol altına mı alınıyor? Çünkü bazı yerlerde kronik olduğu yazıyor. Açıkçası “ömür boyu böyle mi kalacak” düşüncesi beni biraz korkutuyor. Yanlış ürün kullanıp daha kötü yapmaktan da çekiniyorum.

Rozasea belirtileri nelerdir ve gül hastalığı tamamen iyileşir mi yoksa sadece kontrol altında mı tutulur?

Ben 3 yıldır rozasea ile uğraşıyorum. Tamamen geçti diyemem ama doğru tedaviyle ciddi şekilde kontrol altına alınabiliyor. Dermatolog özel bir krem ve hassas cilt rutini verdi. Tetikleyicileri öğrenince ataklar azaldı. Özellikle sıcak duş ve acı yemek bende çok artırıyordu.

Oyla 0
Ben de başta akne sandım ve asitli ürünlerle daha kötü yaptım. Sonra doktora gidince rozasea olduğu anlaşıldı. En önemli şey cildi yormamakmış. Minimal bakım, güneşten korunma ve düzenli takip gerçekten fark yaratıyor.

Oyla 0
Bende stres çok tetikliyor. Yoğun bir dönem geçiriyorsam yüzüm hemen kızarıyor. Zamanla hangi durumlarda arttığını gözlemledim. Günlük tutmak bile işe yaradı diyebilirim. Farkındalık önemli.

Oyla 0
Tamamen geçmesi zor ama uzun süre ataksız dönem yaşayabiliyorsun. Ben 1 yıldır neredeyse hiç problem yaşamadım çünkü rutinimi oturttum. Yanlış ürün kullanmadığım sürece sakin kalıyor.

Oyla 0
Kesin tanı için dermatoloğa görünmeni öneririm. Çünkü bazı cilt hastalıkları birbirine çok benziyor. Erken dönemde doğru tedaviye başlamak ilerlemesini engelliyor. Ben geç kaldığım için biraz daha uzun uğraştım.

Oyla 0
Geri
Üst Alt