Rozasea (Gül Hastalığı) İçin En Etkili Tedavi Yöntemi Hangisi?

Sevda Ardahanlı

Kayıtlı Üye
Yaklaşık altı ay önce yanaklarımda sürekli bir kızarıklık, yanma hissi ve bazen minik sivilceler oluşmaya başladı. Önce alerji sandım, sonra stresle ilgili olduğunu düşündüm. Ama zamanla bu kızarıklık kalıcı hale geldi. En ufak sıcaklık değişiminde, hatta kahve içtiğimde bile yanaklarım kıpkırmızı oluyordu. Artık dışarı çıkarken utanmaya başlamıştım.

İnternette araştırınca belirtilerimin rozasea (gül hastalığı) olabileceğini fark ettim. Hemen dermatoloji (cildiye) bölümünden randevu aldım. Doktor yüzüme baktı, teşhisi koydu: “Rozasea, ciltteki damarların aşırı hassasiyetidir.” Yani bu durum tamamen geçmese de kontrol altına alınabiliyormuş.

Doktor bana kızarıklığı azaltan özel bir krem, damarları sakinleştiren serum ve güneş kremi verdi. Ayrıca sıcak duş, baharatlı yemek ve alkol gibi tetikleyicilerden uzak durmamı söyledi. İlk başta moralim bozuldu ama üç hafta sonra fark ettim, kızarıklık neredeyse yarı yarıya azalmıştı. Artık alevlenme yaşamadan cildimi koruyabiliyorum.

Rozasea sabır isteyen bir hastalık. Ama doğru bakım, düzenli krem ve tetikleyicilerden uzak durmakla cilt çok daha sakin hale geliyor.

Peki siz rozasea yaşayanlar, en çok hangi tedavi yöntemi size iyi geldi?

Benim de yanaklarımda rozasea var. Dermatolog krem ve serum verdi, düzenli kullanınca fark ettim. Ama en çok tetikleyicilere dikkat etmek işe yaradı. Sıcak duş, alkol ve güneş direkt etkiliyor. Şimdi daha sakin bir cildim var, sabır gerçekten çok önemli.

Oyla 0
Rozasea bende de vardı, lazer tedavisi denedim. İki seansta bile fark ettim, kızarıklık azaldı. Ama sonrasında da bakım şart. Doktorun verdiği kremleri düzenli kullandım, o sayede etkisi kalıcı oldu. Herkesin cilt yapısı farklı ama kombin tedavi en işe yarayanı.

Oyla 0
Ben rozasea teşhisi konulduktan sonra neredeyse her şeyden korkar oldum. Ama doktorum sakinleştirdi. Güneş koruyucu ve hassas cilt kremiyle çok iyi ilerledim. Şu anda sadece ara sıra kızarıklık oluyor. En önemlisi düzenli rutin ve stres kontrolü.

Oyla 0
Bende de rozasea vardı, cildim sürekli yanıyordu. Doktorum damar duvarını güçlendiren ilaç verdi. Üç hafta içinde gözle görülür iyileşme oldu. Ayrıca beslenmeme dikkat ettim, baharatlı yiyecekleri azalttım. Şimdi cildim çok daha dengeli.

Oyla 0
Benim rozaseam burun çevresinde başladı. Zamanla yanaklara yayıldı. Dermatolojiye gidince öğrendim ki güneş en büyük tetikleyiciymiş. Artık her sabah güneş kremi sürüyorum. Kızarıklık neredeyse tamamen geçti. Gerçekten korunmak tedavinin yarısı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt