Saç Derisi Bakımında Kepek ve Pullanmayı Nasıl Engellersiniz?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Pelin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Pelin

Kayıtlı Üye
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 2 aydır saç derimde yoğun şekilde kepeklenme ve pullanma sorunu yaşıyorum. Normalde saçlarım sağlıklıdır diye düşünüyordum ama son zamanlarda hem kepek, hem de saç derisinde kuruluk ve ince pullanma başladı.

Şampuanımı değiştirdim, hatta birkaç anti-kepek ürünü de kullandım. Başta işe yarar gibi oldu ama kısa süre sonra kepek ve kaşıntı tekrar geri geldi.

Saçımı çok sıcak suyla yıkamamaya, saç derimi fazla kaşımamaya dikkat ediyorum. Yine de bu sorun tam anlamıyla geçmedi. Son zamanlarda saç dökülmemde de artış var ve cildim daha da hassaslaştı.

Kuru cilt yapısına sahip olduğum için nemlendirici ürünler denedim ama ne yazık ki kepek tekrar oluşuyor. Kalıcı bir çözüm bulmak istiyorum artık çünkü bu durum günlük hayatımı da etkilemeye başladı.

👉 Doğal bakım önerisi olan var mı?
👉 Özellikle işe yarayan doğal yağlar (örneğin çay ağacı yağı, hindistan cevizi yağı, jojoba yağı gibi) gerçekten etkili mi?
👉 Uzun vadede rahatlama sağlayan ürün ya da yöntem varsa çok sevinirim.

Yaşayan ya da çözüm bulan varsa lütfen paylaşsın 🙏
Şimdiden teşekkür ederim!

Merhaba,
Ben de seninle neredeyse birebir aynı sorunları yaşadım. Saç derimde yoğun kepeklenme, kaşıntı, pullanma ve zamanla artan dökülme oldu. Özellikle duş sonrası kuruluk çok fazlaydı.

Ne şampuanlar ne de kepek karşıtı ürünler uzun vadede işe yaramadı. Sonunda bir arkadaşımın önerisiyle tamamen doğal ve basit bir rutin denedim ve gerçekten işe yaradı. İşte benim formülüm:
  • Haftada 2 kez elma sirkesi + su (1:1 oran) ile saç derime masaj yapıp 10 dakika bekletiyorum. Bu, derideki mantar ve kepeği ciddi azaltıyor.
  • Haftada 1 defa çay ağacı yağı ve hindistan cevizi yağı karışımını saç derime sürüp 30 dakika bekletiyorum.
  • Son olarak, banyoda ılık su dışında hiçbir sıcak temas yok. Soğukla bitiriyorum ki saç derisi yatışsın.
Yaklaşık 3 hafta sonra kepek %90 oranında azaldı. Ama en önemlisi şu: düzenli olmak gerekiyor. 2-3 gün dene bırak, fayda etmez. 3-4 hafta sabırlı denersen büyük ihtimalle rahatlama yaşarsın.

Umarım senin için de işe yarar 💆‍♀️

Selam,
Bende de aynen öyle başladı: kepeklenme, saç derisinde pullanma ve ardından hassasiyet + dökülme. Ben başta basit kepek sandım ama dermatoloğa gittiğimde bunun seboreik dermatit olduğunu öğrendim. Hafif egzama gibi düşün.

Şunu yapınca düzeldi:
  • Doktorumun verdiği Bioderma Node DS+ şampuanı haftada 2 defa kullandım.
  • Ek olarak, jojoba yağı saç derisi için gerçekten harika. Deriyi nemlendiriyor ama gözenek tıkamıyor. Banyodan 1 saat önce sürüp masaj yapıyorum.
  • Saç kuruturken fön makinesini direkt deriye tutmamaya da çok dikkat ettim.
Benim gibiysen, cilt tipin kuruysa, yağ değil nemlendirici yapıda doğal ürünler tercih et. Ayrıca stres ve uykusuzluk da bu tür döküntüleri tetikliyor.

Geçmiş olsun, sabırlı ol. Doğal yağlar işe yarıyor ama tek başına değil, destekleyici bakım rutiniyle birlikte 👍

Geri
Üst Alt