Saç Derisi Mantarı Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Heidi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Heidi

Kayıtlı Üye
Saç derisinde zaman zaman kaşıntı, kızarıklık ya da kepeklenme olabiliyor ama bazen bu durumun altında daha ciddi bir problem yatabiliyor: saç derisi mantarı. Ben de araştırırken fark ettim ki bu sorun aslında sanılandan çok daha yaygın ve hem saç sağlığını hem de görünümü ciddi şekilde etkileyebiliyor.

Belirtiler genellikle saç derisinde şiddetli kaşıntı, pullanma, kepeklenme ve kızarıklık şeklinde başlıyor. Bazı kişilerde yuvarlak dökülme alanları bile oluşabiliyor. Saç telleri zayıfladığı için kırılmalar artıyor, hatta yer yer kelleşme görünebiliyor. Mantara neden olan etken genellikle “dermatofit” adı verilen mantar türleri ya da saç derisinde dengesizleşen maya organizmaları oluyor.

Tedavi sürecinde ilk adım doğru teşhis. Çünkü kepek ya da egzama ile karıştırmak çok kolay. Dermatologlar genelde mantar için antifungal şampuanlar ve losyonlar öneriyor. Daha ileri vakalarda ise ağızdan alınan ilaçlarla tedavi destekleniyor. Ayrıca saç derisini temiz tutmak, kişisel havlu ve tarak kullanımına dikkat etmek, mantarın bulaşıcı olabileceği için hijyene özen göstermek de çok önemli.

Benim merak ettiğim şu: Saç derisi mantarı yaşayanlar bu süreci nasıl atlattı? Tedaviyle tamamen geçti mi, yoksa tekrarlayan bir sorun olmaya devam ediyor mu?

Saç derimde aşırı kaşıntı vardı ve sürekli kepek zannediyordum. Doktora gidince mantar olduğunu öğrendim. Antifungal şampuan verdi, düzenli kullandım ve 1 ay içinde çok rahatladım. Şimdi hijyene daha çok dikkat ediyorum, tekrar etmedi.

Benim saçımda yuvarlak dökülmeler oldu, çok korkmuştum. Doktor ilaç tedavisi uyguladı, aynı zamanda özel şampuan kullandım. Yaklaşık 2-3 ayda toparlandı. Tekrar çıkmaması için tarak ve havlumu kimseyle paylaşmamaya özen gösteriyorum.

Bende mantar çok inatçıydı, kepek şampuanları hiçbir işe yaramadı. Sonunda cildiyeye gittim, antifungal losyonlar yazdı. Düzenli kullanınca geçti ama birkaç ay sonra tekrar etti. Şimdi yılda bir kontrol yaptırıyorum.

Saç derisi mantarı yüzünden uzun süre saç dökülmesi yaşadım. İlaç tedavisiyle düzeldi ama en önemlisi saç derisini temiz tutmak ve çok kimyasal ürün kullanmamak oldu. Ayrıca stresten uzak durmak da etkiliymiş.

Mantarı geç fark ettiğim için saçımda küçük boşluklar oluştu. Neyse ki tedaviyle yeniden çıktı ama bu süreç çok yıpratıcıydı. O yüzden saç derisinde olağan dışı kaşıntı veya dökülme olursa kesinlikle doktora görünmek gerekiyor.

Geri
Üst Alt