Saç Derisi Yağlanması Erkek Tipi Dökülmeyi Artırır Mı?

Cemil Dama

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesiyle uğraşırken bir de saç derisinin aşırı yağlanması eklenince iş iyice içinden çıkılmaz hale geliyor. Benim saçım özellikle tepe ve ön kısımda çabuk yağlanıyor. Sabah yıkasam bile akşama doğru saç sönüyor, parmakla dokununca yağ hissi oluyor. Dökülme de tam bu bölgelerde yoğunlaşınca ister istemez “acaba yağlanma mı bunu tetikliyor” diye düşünmeye başladım.

Yağlı saç derisi yüzünden daha sık yıkamak zorunda kalıyorum ama bu sefer de “çok yıkamak dökülmeyi artırır mı” sorusu kafama takılıyor. Yağlanmayı azaltan şampuanlar denedim, bazıları ilk başta iyi geliyor ama sonra saç derisi kuruyup kaşınmaya başlıyor. Bu sefer de kaşıntı ve dökülme birlikte artıyor gibi hissediyorum. Yağı tamamen sökmek mi yanlış, yoksa yağlı bırakmak mı daha kötü karar veremiyorum.

Forumlarda kimisi “yağ saç köklerini tıkar, dökülmeyi hızlandırır” diyor, kimisi de “yağlanma tamamen genetik, dökülmeyle ilgisi yok” diye yazıyor. İki görüş arasında kalmış durumdayım. Saç derisini dengede tutmak gerektiğini biliyorum ama pratikte nasıl yapılacağı çok net değil.

Saç derisinin aşırı yağlanması erkek tipi saç dökülmesini gerçekten hızlandırır mı, yoksa bu iki durum birbirinden bağımsız mı ilerler?

Yağlanma tek başına erkek tipi dökülmenin sebebi değil ama süreci hızlandırabiliyor. Yağ deride birikince saç kökleri zayıflıyor. Ben yağ dengeleyici şampuanla ve çok sık yıkamadan dengeyi biraz yakaladım.

Bende yağlanma vardı ama dökülme genetikti. Yağı kontrol altına alınca dökülme durmadı ama saç derisi daha rahatladı. Yani yağlanma dökülmenin nedeni değil, durumu kötüleştiren bir etken gibi.

Yağı tamamen söken şampuanlar bende ters etki yaptı. Saç derisi daha çok yağ üretmeye başladı. Daha hafif bir şampuanla yıkama sıklığını ayarlayınca hem yağlanma hem dökülme daha stabil hale geldi.

Sık yıkamak dökülmeyi artırmadı ama yanlış ürün artırdı. Ben her gün yıkıyorum ama günlük kullanıma uygun bir şampuanla. Yağlı bırakmak da çözüm değil, denge önemli.

Yağlanma + dökülme varsa saç derisine odaklanmak lazım. Medikal şampuanları sürekli değil, aralıklı kullanmak işe yarıyor. Yağı kontrol altına alınca dökülme psikolojik olarak da daha az can sıkıyor.

Geri
Üst Alt