Saç Derisinde Sivilce Gibi Şeyler Çıkması Normal Mi?

Serdar Güner

Kayıtlı Üye
Bir süredir saç derimde garip bir durum var ve açıkçası biraz tedirgin etmeye başladı. Duş alırken ya da saçımı kuruturken elime küçük küçük kabarıklıklar geliyor. İlk başta önemsemedim ama son zamanlarda sayıları arttı gibi hissediyorum. Bazıları sivilce gibi, hatta dokununca hafif acıyanlar bile var. Özellikle saçımı topladığımda ya da tararken daha çok fark ediyorum.

Normalde saç bakım rutinimi çok değiştiren biri değilim. Aynı şampuanı kullanıyorum, çok sık da ürün kullanmam ama arada wax falan sürdüğüm oluyor. Acaba ondan mı diye düşündüm. Bir de son zamanlarda biraz stresliyim, uykusuzluk da var. Bunlar etkiler mi bilmiyorum ama insan ister istemez bağlantı kuruyor.

İnternete bakınca iyice kafam karıştı. Kimisi “folikülit” diyor, kimisi “normal olur geçer” diyor. Ama geçecek gibi de durmuyor açıkçası. Doktora gitmek mi gerekir yoksa basit bir bakım değişikliğiyle düzelebilir mi onu da kestiremiyorum.

Saç derisinde çıkan bu sivilce benzeri kabarcıklar normal bir durum mu yoksa tedavi gerektirir mi?

Bende de aynısı olmuştu, hatta baya artmıştı bir dönem. Meğerse saç kökü iltihabı (folikülit)miş. Çok korkulacak bir şey değil ama kendi kendine de her zaman geçmiyor. Ben dermatoloğa gittim, antibiyotikli bir losyon verdi ve kısa sürede toparladı. Eğer uzun süredir geçmiyorsa bence doktora görünmen iyi olur.

Bence kullandığın ürünlere dikkat et. Wax, jöle gibi şeyler gözenekleri tıkayabiliyor. Ben onları bıraktıktan sonra ciddi azalma oldu. Bir de şampuanını değiştirip daha hafif, arındırıcı bir şey kullanmayı deneyebilirsin.

Stres faktörünü hafife alma derim. Bende ne zaman yoğun stres olsa saç derimde böyle şeyler çıkıyor. Uyku düzenimi toparlayıp biraz rahatlayınca kendiliğinden azaldığını fark ettim. Yani sadece dıştan değil içten de etkileniyor olabilir.

Saçını çok sık yıkamıyorsan ya da tam temizlenmiyorsa da olabilir. Ben duşta saç derime biraz daha masaj yaparak yıkamaya başladım, bir de haftada bir arındırıcı şampuan kullandım, baya fark etti.

Eğer acıyan, kızaran ve iltihaplı gibi duran şeylerse çok bekleme derim. Basit bir şey de olabilir ama ilerlerse daha uğraştırıcı oluyor. En azından bir doktora gösterip içinin rahat etmesi daha iyi.

Geri
Üst Alt