Saç Derisinde Sivilce Oluşumunun Sebepleri Nelerdir Ve Nasıl Geçer?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Eliza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Eliza

Kayıtlı Üye
Bazen saçımı tararken ya da elimi saç derime götürdüğümde küçük, acı veren sivilcelerle karşılaşıyorum. Önceleri önemsememiştim ama çoğaldığında hem canımı yakıyor hem de saç derimde kaşıntı yapıyor. Araştırınca gördüm ki saç derisinde sivilce sandığımız kadar masum bir sorun değil.

Bunun birkaç nedeni olabiliyormuş. Öncelikle saç derisinin fazla yağlanması ve gözeneklerin tıkanması en yaygın sebep. Saç spreyleri, jöle gibi ürünlerin kalıntıları da deride birikip iltihaplanmaya yol açabiliyor. Stres, hormonal değişimler ve sağlıksız beslenme de saç derisinde sivilce oluşumunu tetikleyebiliyormuş. Hatta yanlış şampuan seçimi ya da saç derisine uygun olmayan bakım ürünleri bile buna neden olabiliyor.

Geçmesi için öncelikle saç derisini temiz tutmak gerekiyor. Sülfatsız ve deriyi tahriş etmeyen şampuanlar tercih edilmeli. Ağır kimyasal ürünlerden uzak durmak da çok önemli. Ayrıca doğal yağlarla yapılan hafif masajlar kan dolaşımını artırıp deriyi rahatlatabiliyor. İltihaplı ve ağrılı sivilceler için ise dermatologların önerdiği özel losyonlar veya medikal tedaviler gerekebiliyor.

Benim sorum şu: Saç derisinde sivilce yaşayanlar, siz hangi yöntemle bu sorunu çözdünüz? Gerçekten tamamen geçiyor mu, yoksa sürekli tekrarlayan bir problem mi?

Saç derisinde çıkan sivilcelerle uzun süre uğraşmak zorunda kalmıştım. Dermatoloğum bana sülfatsız şampuan önerdi ve aynı zamanda ağır silikonlu ürünleri bırakmamı söyledi. Düzenli kullanımda hem sivilceler azaldı hem de saç derimdeki kaşıntı geçti. Tamamen kaybolmadılar ama artık rahatsız edici değiller.

Hormonal sebeplerden kaynaklanan saç derisi sivilceleriyle uğraştım. Doktor kontrolünde antibakteriyel losyonlar kullandım ve çok faydasını gördüm. Özellikle düzenli kullanımda ağrılı sivilceler kayboldu. Ara sıra tekrar çıksa da artık kısa sürede kontrol altına alabiliyorum.

Fark ettim ki kullandığım saç köpükleri ve spreyler saç derimde kalıntı bırakıyor ve bu da sivilce yapıyor. Onları bırakıp daha hafif içerikli ürünlere geçtim. Haftada bir de biberiye yağıyla masaj yapmaya başladım. Hem saçlarım daha parlak oldu hem de sivilcelerim belirgin şekilde azaldı.

Cildiyeye gittiğimde aslında sorunun saç derisi egzamasıyla bağlantılı olduğunu öğrendim. Ben sivilce sanıyordum ama farklı bir tablo varmış. Bana özel medikal şampuan verildi ve düzenli kullanımda hem kaşıntı hem de kızarıklık azaldı. Bu yüzden benzer sorun yaşayanların doktora gitmesi çok önemli.

Özellikle yaz aylarında terleme arttığında saç derimde sivilceler çıkıyordu. Ilık suyla yıkamaya ve saçımı her gün ağır şampuanlarla temizlememeye başladım. Ayrıca düzenli saç derisi peelingi uyguladım. Bu değişiklikler sayesinde hem saçım daha sağlıklı görünüyor hem de sivilceler büyük ölçüde kayboldu.

Geri
Üst Alt