Saç Dökülmesi İçin Şampuan Erkeklerde Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

Yusuf

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesi fark edilince ilk refleks genelde şampuan değiştirmek oluyor. Ben de aynısını yaptım. “Dökülme karşıtı”, “erkeklere özel”, “saçı güçlendirir” gibi iddialarla satılan birçok şampuan denedim. İlk yıkamalarda saç daha dolu gibi duruyor ama dökülme gerçekten azalıyor mu, bundan emin olamıyorum.

Duşta hâlâ aynı miktarda saç gidiyor gibi geliyor. Bu da insanın kafasını karıştırıyor. Şampuanlar gerçekten dökülmeyi azaltıyor mu, yoksa sadece saçı daha sert ve hacimli göstererek geçici bir etki mi yaratıyor? Çünkü sonuçta erkek tipi saç dökülmesinin genetik ve hormonal bir tarafı var. Bir şampuan bunun neresine etki edebilir, bunu sorgulamadan edemiyorum.

Öte yandan yanlış şampuan kullandığımda saç derimin daha çok yağlandığını ya da kaşındığını fark ettim. Bu da dökülmenin arttığı hissini veriyor. Demek ki şampuan tamamen önemsiz değil ama beklentiyi doğru ayarlamak gerekiyor. Mucize beklemek yerine destekleyici bir ürün gibi mi düşünülmeli, bunu anlamaya çalışıyorum.

Boş yere ürün değiştirip zaman kaybetmek istemiyorum ama tamamen de “hiç fark etmez” demek doğru gelmiyor.

Saç dökülmesi için kullanılan şampuanlar gerçekten fark yaratıyor mu, yoksa sadece yardımcı bir rol mü oynuyor?

Ben şampuandan mucize beklemenin hata olduğunu düşünüyorum. Dökülmeyi durdurmadı ama saç derimi rahatlattı. Kaşıntı ve yağlanma azalınca dökülme de biraz daha kontrol altına girdi. Yani dolaylı bir faydası var.

Dökülme karşıtı şampuan kullandım, saç çıkmadı ama koparak dökülme azaldı. Saç daha güçlü duruyor. Genetik dökülmeyi durdurmuyor ama saçın genel durumunu iyileştiriyor.

Ben sürekli şampuan değiştirdiğimde saç derimin daha çok tepki verdiğini fark ettim. Sabit bir ürüne geçince durum daha dengeli oldu. Şampuan tek başına çözüm değil ama yanlış olanı işi zorlaştırıyor.

Şampuanlar bence temel destek. Asıl işi başka faktörler yapıyor. Ama doğru şampuanla saç derisini yormazsan diğer adımlar daha etkili oluyor. Yanlış şampuan dökülmeyi hızlandırabiliyor.

Psikolojik etkisi de var. “Bir şey yapıyorum” hissi veriyor. Ama beklenti gerçekçi olmalı. Şampuan dökülmeyi durdurmaz ama süreci daha düzgün yönetmene yardımcı olur. Şahsen ben Vichy, Ducray ve Bioxcin kullanmış biriyim. Yıllar önce saçlarım keçe gibiydi şimdi seyreldi döküldü. Olayı sadece şampuana bağlarsanız kısa sürede ne yazık ki bölgesel açılmalar meydana gelecektir.

Geri
Üst Alt