Saç Dökülmesi İçin Takviye Almadan Önce Erkekler Nelere Bakmalı?

Cengiz Dayıoğlu

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesi başlayınca takviye konusu insanın karşısına çok hızlı çıkıyor. Biotin, çinko, demir, multivitamin derken seçenek bitmiyor. Ama herkesin farklı bir şey önerdiği bu ortamda “neye göre karar vermek lazım” sorusu bence en kritik nokta. Çünkü yanlış takviye kullanmak fayda sağlamadığı gibi işi daha da karıştırabiliyor.

En çok kafama takılan konu eksiklik meselesi. Gerçekten eksiklik olmadan takviye almanın bir anlamı var mı, yoksa tamamen zaman ve para kaybı mı? Bir de doz konusu var. “Doğal, zararsız” denilen şeylerin fazlasının da sorun yaratabileceğini okudukça insan ister istemez durup düşünmek istiyor. Saç için iyi denilen her şey herkese iyi gelmiyor.

Takviye kullanmadan önce dökülmenin sebebini netleştirmek gerektiğini düşünüyorum ama bunu nasıl yapmak lazım, nereden başlamak lazım o da net değil. Kan tahlili mi, doktora gitmek mi, yoksa önce yaşam tarzını mı düzene sokmak gerekir? Aceleyle alınan kararların sonradan pişmanlık yaratabileceğini hissediyorum.

Bu yüzden rastgele başlamak yerine, gerçekten mantıklı bir yol haritası çizmek istiyorum. Bu süreci yaşayan ve “keşke şunu yapsaydım” ya da “iyi ki önce buna baktım” diyenlerin deneyimleri çok değerli.

Saç dökülmesi için takviye kullanmaya başlamadan önce sizce erkeklerin mutlaka dikkat etmesi gereken en önemli noktalar neler?

Bence en önemli adım kan tahlili yaptırmak. Ben tahlilsiz takviye kullandım, hiçbir fayda görmedim. Sonra eksiklikler ortaya çıkınca hedefe yönelik kullandım ve fark gördüm. Rastgele almak hata.

Oyla 0
Takviyeden önce dökülmenin tipini anlamak gerekiyor. Genetik mi, stres mi, beslenme mi? Ben bunu netleştirmeden başladım, sonuç alamadım. Sebep bilinmeden çözüm zor.

Oyla 0
Doz çok önemli. “Ne kadar çok o kadar iyi” mantığı saç için geçerli değil. Ben fazla aldığımda mide ve cilt sorunları yaşadım. Az ve bilinçli kullanmak daha mantıklı.

Oyla 0
Takviyeyi tek başına çözüm gibi görmek yanlış. Ben yaşam düzenimi toparlamadan hiçbir fayda görmedim. Uyku, stres, beslenme düzelince takviye destekleyici oldu.

Oyla 0
Bence en önemli şey beklenti. Takviye saç çıkarmıyor, varsa eksikliği tamamlıyor. Bunu bilerek başlarsan hayal kırıklığı yaşamazsın. Gerçekçi olmak lazım.

Oyla 0
Geri
Üst Alt