Saç Dökülmesi Yüzünden Sürekli Kendimi Kıyaslarken Buluyorum, Bu Normal Mi?

Ecrin

Kayıtlı Üye
Bir süredir kendimde fark ettiğim bir davranış beni rahatsız etmeye başladı. Gün içinde istemsizce etrafımdaki kadınların saçlarına bakıyorum. Toplu mu, gür mü, parlak mı diye gözüm kayıyor. Sonra dönüp kendi saçıma bakıyorum ve moralim düşüyor. Eskiden böyle biri değildim, bu yüzden bu halim bana da yabancı geliyor.

Saç dökülmesi başladıktan sonra bu kıyaslama daha da arttı. Sosyal medyada gezerken bile ilk dikkatimi çeken şey saçlar oluyor. Kendimi durdurmaya çalışıyorum ama olmuyor. “Herkesin saçı farklı” demek yetmiyor, çünkü o an hissettiğim şey daha güçlü oluyor.

Aslında bazı günler saçlarım bana normal geliyor. Ama başkalarıyla yan yana gelince algım bir anda değişiyor. Bu da özgüvenimi sessizce zedeliyor. En zor kısmı, bunun farkında olmama rağmen önüne geçememek. Kendi kendime yükleniyormuşum gibi hissediyorum.

Bu durumun sadece bana mı ait olduğunu yoksa sürecin bir parçası mı olduğunu gerçekten merak ediyorum.

Saç dökülmesi döneminde kendini sürekli başkalarıyla kıyaslayan ve zamanla bu alışkanlığı aşabilen oldu mu?

Aynı şeyi ben de yaşadım. Dökülme başlayınca herkesi kendimle kıyaslıyordum. Zamanla fark ettim ki herkesin saçı bana iyi geliyor, kendi saçımı ise en acımasız şekilde değerlendiriyorum. Bunu fark etmek bile davranışı biraz olsun azaltıyor.

Oyla 0
Bende bu kıyaslama özellikle sosyal medyada artmıştı. Bir süre bilinçli olarak uzak durdum. Kendimle başkalarını yan yana koymayınca zihnim rahatladı. Saç dökülmesi kadar bu karşılaştırma hali de insanı yıpratıyor gerçekten.

Oyla 0
Dermatoloğum bunun çok yaygın bir psikolojik tepki olduğunu söyledi. Süreç ilerledikçe ve belirsizlik azaldıkça bu takıntı da azaldı. Dökülme durmaya başlayınca kendimi başkalarıyla kıyaslama ihtiyacım da kayboldu.

Oyla 0
Ben bir noktada bunun beni daha kötü hissettirdiğini fark ettim. Bilinçli olarak dikkatimi başka şeylere yönlendirmeye çalıştım. Tamamen geçmedi ama kontrol edilebilir hale geldi. Kendime daha az yüklenmeyi öğrendim.

Oyla 0
Bu kıyaslama hali dökülmeden daha yorucuydu benim için. Saçlarım toparladıkça değil, ben sakinleştikçe azaldı. Kendinle başkalarını karşılaştırmanın sana hiçbir faydası olmadığını fark etmek gerçekten bir dönüm noktası oluyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt