Saç Dökülmesinde Genetik Faktörlere Karşı Hangi Tedaviler Etkili?

Hasan Kurt

Kayıtlı Üye
Ailemde özellikle erkeklerde saç dökülmesi çok yaygın. Babamın ve amcamın genç yaşta saçları epey seyrekleşmişti. Bende de aynı durumun başlaması moralimi bozuyor çünkü bunun genetik saç dökülmesi (androjenetik alopesi) olduğunu biliyorum. Çoğu uzman bunun tamamen durdurulamayacağını ama süreci yavaşlatmanın ve saçları güçlendirmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Araştırırken birkaç modern tedavi yöntemi öne çıktı. Bunların başında finasterid ve minoksidil gibi ilaçlar geliyor. Finasterid, saç dökülmesine yol açan DHT hormonunu baskılayarak saç köklerini koruyor. Minoksidil ise saç köklerini uyararak yeni çıkışı destekliyor. İkisi birlikte kullanıldığında daha başarılı sonuç alındığı söyleniyor.

Medikal uygulamalar arasında ise PRP (Platelet Rich Plasma) tedavisi çok konuşuluyor. Kişinin kendi kanından elde edilen plazma saç köklerine enjekte edilerek dökülmeyi yavaşlatabiliyor. Bunun yanında saç mezoterapisi de vitamin ve mineral desteğiyle saçların daha güçlü çıkmasını sağlıyor. Daha ileri seviyelerde ise saç ekimi kalıcı çözüm gibi görünüyor, çünkü genetik dökülmede dökülen bölge geri gelmiyor.

Şimdi merak ettiğim şu: Genetik saç dökülmesinde gerçekten en etkili yöntem hangisi? Sadece ilaç tedavisi yeterli mi, yoksa mutlaka ek destekler de gerekiyor mu?

Ben 3 yıldır finasterid ve minoksidil kullanıyorum. İlk aylarda çok dökülme oldu ama sonrasında saçlarım toparladı. Tamamen eski haline dönmedi ama dökülme ciddi şekilde durdu. Düzenli kullanım şart.

Oyla 0
PRP tedavisi yaptırdım, yaklaşık 4 seans sonunda saç dökülmem azaldı. Özellikle ince tellerim daha güçlü çıkmaya başladı. Genetik dökülmeyi tamamen durdurmuyor ama ciddi şekilde yavaşlatıyor.

Oyla 0
Ben ilaçlardan yana değilim, yan etkilerinden korkuyorum. Bunun yerine mezoterapi yaptırdım. Vitamin desteğiyle saçım daha sağlıklı oldu. Dökülme tam bitmedi ama görsel olarak büyük fark var.

Oyla 0
Açıkçası genetik dökülmenin tek kalıcı çözümü saç ekimi. Ben ilaç ve PRP ile idare ettim ama dökülen bölgeler geri gelmedi. Ekimi yaptırınca görüntü tamamen değişti. Diğer yöntemler sadece süreci uzatıyor.

Oyla 0
Finasterid bana iyi geldi, yan etki yaşamadım. Minoksidille birlikte kullanınca 1 yıl içinde saçlarım güçlendi. Bence genetik dökülmede en mantıklı yol ilaçla başlamak, sonra gerekirse PRP ya da ekimle desteklemek.

Oyla 0
Geri
Üst Alt