Saç Ekimi Yapılan Bölgeye Dokunmak Zararlı Mı?

Galip Avcı

Kayıtlı Üye
Saç ekimi sonrası süreçle ilgili okudukça, yapılmaması gerekenler listesi uzayıp gidiyor. Bunların içinde en çok kafama takılan konu ekim yapılan bölgeye dokunma meselesi. Günlük hayatta farkında olmadan kafamızı kaşıyoruz, elimiz değiyor, yastığa sürtünüyor. Ekimden sonra bunların hangisi gerçekten zararlı, hangisi abartı ayırt etmek zor.

Benim merak ettiğim şu: ilk günlerde istemeden dokunmak ekilen greftlere zarar verir mi? Mesela hafifçe değmesiyle greft yerinden çıkar mı, yoksa bu daha çok sert temaslar için mi geçerli? Kaşıntı konusu da çok geçiyor. Kabuklanma başlarken kaşıntı olduğu söyleniyor ama kaşımamak gerektiği de sürekli vurgulanıyor. Bu durumda ne yapmak lazım?

Bir de uyku sırasında temas konusu var. Yatarken başın yastığa değmesi kaçınılmaz. Bu temas normal mi, yoksa özel pozisyon şart mı? Bazıları boyun yastığıyla yatılması gerektiğini söylüyor, bazıları birkaç günden sonra normal yastığa geçtiğini anlatıyor. Hangisi daha doğru, emin olamıyorum.

Kısacası, insan günlük hayatta neye ne kadar dikkat etmeli bunu anlamaya çalışıyorum. Sürekli tetikte olmak mı gerekiyor yoksa temel kurallara uymak yeterli mi? Saç ekimi sonrası ekim yapılan bölgeye temas konusunda gerçekten ne kadar hassas olunmalı?

Doktorum bana ilk 7 gün ekim alanına bilinçli şekilde dokunmamam gerektiğini söyledi. Yanlışlıkla hafif temaslar büyük sorun yaratmaz ama kaşımak ya da bastırmak riskli. Kaşıntı olunca spreyle rahatladım. İlk hafta gerçekten dikkatli olmak gerekiyor, sonrası daha rahat.

Oyla 0
Ben başta çok panik yaptım, elimi bile yaklaştırmıyordum. Sonra doktorum normal temasın sorun olmadığını, önemli olan sürtme ve baskıdan kaçınmak olduğunu söyledi. Uyurken de boyun yastığı kullandım. İlk günler dikkat ettikten sonra insan rahatlıyor.

Oyla 0
İlk hafta greftler çok hassas oluyor. Bilerek dokunmak, kaşımak gerçekten riskli. Ama yanlışlıkla değmesiyle greft düşmez. Doktorun verdiği sprey ve yıkama talimatlarına uyunca sorun yaşamadım. Panik yapmaya gerek yok ama dikkatsiz de olunmamalı.

Oyla 0
Kaşıntı bende bayağı oldu. Kaşımadım ama zorlandım. Doktorun verdiği nemlendirici rahatlatıyor. Dokunmaktan çok tırnakla temas asıl tehlike. İlk on günden sonra zaten hassasiyet azalıyor.

Oyla 0
Uyku sırasında temas en çok korktuğum şeydi. İlk birkaç gün sırt üstü yattım, yastıkla teması azalttım. Sonrasında normal düzene geçtim. İlk günler disiplinli olmak uzun vadede insanın içini rahatlatıyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt