Saç Problemleri İçin Hangi Bölüm Bakar?

Yasemin Akay

Kayıtlı Üye
Saçlarımda uzun zamandır anlam veremediğim bir matlık, kuruluk ve sürekli kırılma vardı. Ne şampuan değiştirmek ne doğal yağlar fayda etti. Her aynaya baktığımda daha da moralsizleşiyordum. Sonunda “artık doktora gitmeliyim” dedim ama hangi bölüme gideceğimi tam bilemedim. Arkadaşım dermatolojiye gitmemi önerdi. MHRS’den randevu aldım, doktor saç derime baktı, “saç problemleri genellikle ciltle ve içsel dengesizliklerle ilgilidir” dedi.

Birkaç tahlil istedi: B12, D vitamini, ferritin… Sonuçlarda hem vitamin düşüklüğü hem de stres kaynaklı sebum fazlalığı çıktı. Meğer saçım nefes alamıyormuş. Doktorun önerdiği medikal şampuanı ve losyonu düzenli kullandım, bir de beslenmeme dikkat ettim. İki ay sonra saçlarım parlamaya başladı. Şu an geriye dönüp baktığımda anlıyorum ki saçla ilgili problemler “kuaförle değil, doktorla çözülür.”

Peki sizde durum nasıl? Saç problemleri yaşadığınızda dermatoloji mi tercih ediyorsunuz, yoksa farklı bir bölüme mi yöneliyorsunuz?

Benim saç diplerim sürekli kabuklanıyordu, kaşıntı da oluyordu. Dermatolojiye gidince seboreik dermatit teşhisi kondu. Özel bir şampuan verdi, ilk iki haftada farkı gördüm. Kuaförlerin önerdiği hiçbir ürün bu kadar işe yaramamıştı. Gerçekten doğru bölüm dermatolojiymiş, keşke daha önce gitseymişim.

Uzun süre saçımı boyattığım için kırılma ve dökülme aynı anda başladı. Doktorum saç derimin çok kuruduğunu söyledi. Bana nem dengeleyici bir serum ve vitamin takviyesi verdi. Yaklaşık bir ayda fark ettim, artık tarakta saç kalmıyor. Dermatolojiye gitmek gerçekten bir dönüm noktası oldu benim için.

Ben saç derim yağlı, uçlarım kuru olduğu için karışık bir bakım yapıyordum ama doğru değilmiş. Dermatolog saç derimi dengeleyen bir rutin verdi. En önemlisi de “her gün yıkama” dedi. Şimdi saçımın dengesi oturdu. Kendi kendine çözmeye çalışmak bazen işi uzatıyor.

Saç problemleriyle yıllardır uğraşıyorum. Kuaförlerin tavsiyesiyle tonla ürün denedim ama hepsi geçiciymiş. Doktorum “saç tıpkı cilt gibi tedavi ister” dediğinde aydınlandım. Artık şampuan bile doktor önerisiyle alıyorum, saçım da eski parlaklığına kavuştu.

Benim problemim saç dökülmesiydi ama doktora gidince stres kaynaklı olduğunu öğrendim. Sadece ilaç değil, yaşam tarzımı değiştirmem gerektiğini söyledi. Meditasyon, uyku düzeni, dengeli beslenme… Hepsi birleşince saçlarım da toparlandı. Gerçekten bedenin her şeyi birbiriyle bağlıymış.

Geri
Üst Alt