Saç Tipime Uygun Rutinimi Nasıl Bulurum?

Hale Aydın

Kayıtlı Üye
Saç bakımında en çok zorlandığım konu saç tipimi net olarak tanımlayamamak. İnce telli mi, kuru mu, yağlı mı, yıpranmış mı… Hepsinden biraz var gibi hissediyorum. Bu da doğal olarak kullandığım rutinlerin bir türlü tam oturmamasına neden oluyor. Birine iyi gelen ürün bende ya hiç etki etmiyor ya da saçımı daha kötü gösteriyor.

Mesela “kuru saçlar için” denilen ürünleri kullandığımda saçım ağırlaşıyor, “yağlı saçlar için” olanlar ise uçlarımı iyice kurutuyor. O yüzden artık şunu fark ettim: Saç tipim tek bir kelimeyle anlatılmıyor. Ama buna rağmen internette herkes net kategoriler üzerinden konuşuyor. Bu da insanı yanlış rutine sürüklüyor.

Rutin oluştururken neye göre karar vermeliyiz gerçekten? Saç derisine mi bakmalı, saç telinin kalınlığına mı, yoksa yaşadığımız sorunlara mı? Ben bazen sadece kırıklara odaklanıyorum, bazen de saç derim kaşınıyor ve tüm plan bozuluyor. Her şeye aynı anda çözüm bulmak da mümkün görünmüyor.

Saç tipime uygun bir rutin bulmak istiyorum ama deneme-yanılma süreci çok yorucu. Bu işi gerçekten çözenler nereden başladı, nasıl ilerledi, bunu merak ediyorum.

Saç tipinize uygun bakım rutininizi nasıl buldunuz, hangi kriterleri esas aldınız?

Ben önce saç derimi baz aldım. Çünkü saçım ne kadar bakımlı olursa olsun diplerim mutsuzsa sonuç kötü oluyordu. Saç derim rahatlayınca uçlara odaklanmak daha kolay oldu. Herkese tek tip rutin uymuyor, bunu kabullenmek gerekiyor.

Oyla 0
Ben saç tipimi değil, saçımın sorununu merkeze aldım. Dönem dönem değişiyor zaten. Bir ara dökülme ön plandaydı, sonra kuruluk. Rutini sabit tutmak yerine ihtiyaca göre ufak değişiklikler yapmak bana daha mantıklı geldi.

Oyla 0
Kuaförüm bana “etikete değil, saçının verdiği tepkiye bak” demişti. Ben de öyle yaptım. Mesela Dove Nourishing Oil Care Şampuan saçımı ağırlaştırmadı ama yumuşattı. Buna bakarak rutini onun üstüne kurdum. Deneme ama bilinçli deneme.

Oyla 0
Ben uzun süre yanlış sınıflandırmışım saçımı. İnce telli ama kuruymuş. Yağlı sanıp arındırıcı ürünler kullandıkça daha kötü oldu. Doğruyu anlayınca rutin kendiliğinden oturdu diyebilirim.

Oyla 0
Bence rutini bulmanın tek yolu sadeleşmek. 2–3 ürünle başla, saç nasıl tepki veriyor izle. Fazla ürün kafa karıştırıyor. Saç tipini anlamak için önce saçını “dinlemek” lazım.

Oyla 0
Geri
Üst Alt