Saça Elle Dokunmak Gerçekten Yağlanmayı Hızlandırır mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Duygu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Duygu

Kayıtlı Üye
Saçıma çok fazla dokunmuyorum ya da bilinçli olarak oynamıyorum, ama gün içinde elimi saçıma her götürdüğümde sanki daha çabuk yağlanıyor gibi hissediyorum. Ellerimizde doğal olarak bulunan yağ ve kir mi saçı daha hızlı yağlandırıyor, yoksa saç derisi buna tepki vererek daha fazla yağ mı üretiyor? Birçok kişi saçlarıyla sık oynadıkça daha hızlı yağlandığını söylüyor ama bunun bilimsel bir açıklaması var mı? Gerçekten dokunmak saçın yağlanmasını hızlandırıyor mu, yoksa bu sadece bir his mi?

Saçımın daha çabuk yağlandığını fark ettiğimde, bunun elimi saçıma her götürdüğümde ellerimdeki doğal yağların saçıma geçtiğinden kaynaklandığını düşündüm. Çünkü elimizle temas ettiğimizde, o yağ ve kir saçı hızla etkileyebiliyor. Hatta bazen özellikle saçımı düzleştirirken ya da ona dokunurken, birkaç saat içinde yağlanmış gibi hissediyorum. Bu bana, saçın daha fazla yağ üretmeye başladığı gibi değil de, aslında ellerimizdeki kir ve yağların saçı hızla etkilediği izlenimini veriyor. Bunu, kafa deriminin tepki vererek daha fazla yağ üretmesi olarak görmüyorum.

Evet, bence de saçın daha çabuk yağlanmasının sebeplerinden biri, ellerimizdeki yağın saçıma geçmesi. Birçok kişi saçına sık dokunduğunda, özellikle gün içinde saçlarını oynayarak stres yapmaktan ya da saçını düzelterek devamlı dokunmaktan dolayı yağlanma hissinin arttığını söylüyor. Bilimsel olarak, saç derisi dokunuldukça yağ üretimini artırabilir, çünkü kafa derisi, fazla kuruma ya da dış etkenlere karşı daha fazla sebum üretme eğiliminde olabilir. Yani, aslında bu his değil, bazı insanlar için gerçekten saçın hızla yağlanmasına yol açabilir.

Geri
Üst Alt