Saçlarım Eskisi Kadar Parlak Değil, Bakım Yapsam da Canlanmıyor, Neden?

Safiye

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda saçlarımla ilgili fark ettiğim bir şey var: Ne yaparsam yapayım eskisi gibi parlak ve canlı görünmüyorlar. Maske yapıyorum, yağ sürüyorum, kuaförden bakım alıyorum ama sonuç hep kısa süreli oluyor. İlk gün güzel, ikinci gün yine sönük ve mat. Açıkçası bu durum beni biraz umutsuzluğa sürükledi.

Başta bunun mevsim geçişinden kaynaklandığını düşündüm ama aylar geçmesine rağmen pek değişen bir şey olmadı. Kullandığım şampuanı sorguladım, sülfatsız olanlara geçtim. Isı kullanımını azalttım, hatta bir süre tamamen bıraktım. Ama saçlarım yine de “yorgun” duruyor. Acaba sorun saçın kendisinde değil de saç derisinde mi, bunu bile kestiremiyorum.

Bir de çevremden sürekli “protein fazlalığı olabilir” ya da “saçın neme açtır” gibi yorumlar duyuyorum. Hangisi doğru, nasıl anlaşılır hiçbir fikrim yok. Bakım yapıyorum ama doğru bakımı mı yapıyorum, yoksa saçımı daha mı yoruyorum emin değilim. Çok ürün kullanmak mı yanlış, yoksa yanlış ürünleri mi kullanıyorum?

Saçlarımın tekrar sağlıklı ve parlak görünmesini istiyorum ama deneme yanılma yoluyla ilerlemekten de sıkıldım.

Sizce saçların bakım yapılmasına rağmen mat ve cansız görünmesinin en yaygın nedeni ne olabilir?

Benim saçlarımın mat görünmesinin nedeni saç derimin ihmal edilmesiymiş. Hep saç boyuna maske yapıyordum ama deriye hiç bakmıyordum. Saç derisi peelingi ve hafif bir arındırıcı şampuan kullanmaya başlayınca saçlarım daha canlı durmaya başladı. Sorun bazen uçlarda değil kökte oluyor.

Bende protein fazlalığı çıktı diyebilirim. Sürekli keratinli ürünler kullanıyordum. Saçlarım sertleşmişti ve parlaklığı gitmişti. Protein içermeyen ürünlere geçip sadece nem odaklı bakım yapınca saçlarım toparlandı. Fazlası gerçekten zarar verebiliyor.

Benim için çözüm ürün sayısını azaltmak oldu. Ne kadar çok şey sürersem o kadar iyi olacak sanıyordum ama saç yoruluyormuş. Şu an sade bir rutinle ilerliyorum ve saçlarım daha parlak. Bazen az, gerçekten daha çok işe yarıyor.

Su kalitesinin bile etkisi olabiliyor. Taşındıktan sonra saçlarım matlaşmıştı. Duş filtresi kullanmaya başladım, fark edilir bir iyileşme oldu. Böyle küçük detaylar gözden kaçabiliyor.

Bence stres de çok etkili. Yoğun dönemlerde saçlarım resmen enerjisini kaybediyor. Beslenme ve ruh hali saçlara birebir yansıyor. Bakım tek başına her şeyi çözmeyebiliyor.

Geri
Üst Alt