Sonbaharda Saçlarım Resmen Kendini Bırakıyor, Normal Mi?

Ceyda Güler

Kayıtlı Üye
Yaz boyunca saçlarım fena değildi ama sonbahar gelir gelmez her şey değişti. Sanki saçlarım bir anda enerjisini kaybetti. Ne şekil alıyor ne canlı duruyor, sürekli mat ve yorgun görünüyor. Aynı ürünleri kullanıyorum, bakım rutinimde büyük bir değişiklik yok ama sonuç tamamen farklı.

En çok da saç uçlarım beni rahatsız ediyor. Daha çabuk kırılıyor gibi hissediyorum ve tararken bile direnç göstermiyor. Bir yandan da “mevsim geçişi işte” deyip geçmek istiyorum ama her yıl bu kadar belirgin miydi emin değilim. Belki de yaş ilerledikçe daha fazla fark ediyorum.

Saçlarımı kestirmeyi düşünüyorum ama sorun kesince düzelir mi yoksa alttan gelen bir şey mi var bilmiyorum. Maske yapıyorum ama etkisi kısa sürüyor. Bir gün iyi, ertesi gün yine aynı cansızlık. Açıkçası aynaya baktıkça moralim bozuluyor ve ne yapmam gerektiğini kestiremiyorum.

Sonbaharda saçların bu kadar cansızlaşıp kendini bırakması doğal bir süreç mi, yoksa bakımda bir şeyleri mi yanlış yapıyorum?

Bence bu durum çok yaygın ama herkes aynı derecede fark etmiyor. Yazın güneş saçları şişiriyor, sonbaharda o etki gidince saçlar daha sönük kalıyor. Ben bu dönemde beklentiyi düşürüp daha yoğun nem veren ürünlere geçiyorum, fark ediyor.

Oyla 0
Benim için çözüm saç uçlarını kestirmek oldu. Kesmeden önce ne yapsam olmuyordu, kestikten sonra saç daha toparlanmış görünmeye başladı. Mevsim geçişi tek başına sebep değil ama yıpranmış saç bu dönemde daha çok kendini belli ediyor.

Oyla 0
Saçlar sadece dıştan değil içten de etkileniyor. Sonbaharda beslenme düzenim bozulduğunda saçlarım hemen tepki veriyor. Protein ve su tüketimini artırınca cansızlık azalıyor. Bakımı tek başına yeterli görmemek lazım.

Oyla 0
Bence kendine yüklenme, “kendini bırakmış” hissi çoğu zaman geçici. Ben her yıl aynı paniği yaşıyorum ama kışa doğru saçlarım tekrar dengeye giriyor. Bu dönemde daha az işlem yapmak bence en mantıklısı.

Oyla 0
Dermatoloğum sonbaharın saç için adaptasyon dönemi olduğunu söylemişti. Saçın yazdan çıkıp dinlenmeye geçtiğini anlattı. Ağır işlemlerden kaçınıp sadece destekleyici bakım yapmamı önerdi. Gerçekten birkaç hafta sonra saçım toparlandı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt