Spor Yapan Erkekler İçin Şampuan Seçimi Farklı Olmalı mı?

Mehmet Keleş

Kayıtlı Üye
Düzenli spor yapan biri olarak şampuan konusu benim için biraz muamma. Haftada en az 4–5 gün spor yapıyorum ve her antrenmandan sonra saçımı yıkıyorum. Ter, ağırlık salonunun havası derken yıkamadan durmak istemiyorum ama kullandığım şampuanın buna uygun olup olmadığından emin değilim. Bazı şampuanlar ter kokusunu iyi temizliyor gibi ama saçımı fazla kurutuyor, bazıları ise yumuşak kalıyor ama sanki tam temizlemiyor gibi hissettiriyor.

“Spor yapanlar için özel şampuan” diye satılan ürünler de var ama gerçekten fark yaratıyor mu yoksa pazarlama mı anlayamıyorum. Bir dönem mentollü, ferahlatıcı şampuan kullandım, duşta iyi hissettiriyordu ama bir süre sonra saç derimde hassasiyet başladı. Şimdi daha sade bir şampuana geçtim ama bu sefer de yeterince temizlenmiyor hissi var.

Her gün yıkamak zorunda kalınca saç derisinin dengesi de kolay bozuluyor gibi. Spor yapmayan biriyle aynı ürünü kullanmak doğru mu, yoksa spor yapan erkeklerin gerçekten farklı şampuanlara mı ihtiyacı var emin değilim.

Spor yapan erkekler için saç derisini yormadan teri ve kiri temizleyen şampuan nasıl seçilmeli?

Ben de düzenli spor yapıyorum ve şunu fark ettim: spor sonrası yıkama için daha hafif şampuanlar daha mantıklı. “Derin temizleme” yazan ürünler her gün için fazla agresif geliyor. Haftada bir kez kullanıyorum, diğer günler daha nazik bir şampuan yeterli oluyor.

Mentollü şampuanlar ilk başta çok ferah ama uzun vadede beni yordu. Saç derim kızarmaya başlamıştı. Sonra parfümü az, sade içerikli bir ürüne geçtim. Spor sonrası teri temizliyor ama saç derisini yakmıyor.

Bence spor yapan erkeklerde koku meselesi abartılıyor. Asıl önemli olan saç derisini sağlıklı tutmak. Çok keskin kokulu şampuanlar yerine temiz ama nötr ürünler daha iyi sonuç veriyor.

Ben iki farklı şampuan kullanıyorum. Spor yaptığım günlerde günlük kullanıma uygun hafif şampuan, spor yapmadığım günlerde biraz daha bakım odaklı bir ürün. Bu şekilde saçım daha dengeli kaldı.

Spor salonunda terle birlikte kir de saç derisine yapışıyor. O yüzden yıkamak şart ama bastıra bastıra değil. Şampuan kadar yıkama şekli de önemli. Nazik masajla yıkayınca kaşıntı sorunum azaldı.

Geri
Üst Alt