Stres Saç Derisi Sağlığını Nasıl Etkiler ve Bunu Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Dilek Şahinoğlu

Kayıtlı Üye
Stresin sadece ruh halimizi değil, bedenimizi de doğrudan etkilediğini hepimiz biliyoruz. Fakat araştırmaya başlayınca fark ettim ki stres saç derisi sağlığını da ciddi şekilde bozabiliyor. Yoğun stres dönemlerinde saç dökülmem artıyor, saç derimde kaşıntı ve kepeklenme başlıyor. Meğer bunun sebebi, stresin vücudumuzdaki hormonları ve bağışıklık sistemini etkilemesiymiş.

Stres anında kortizol seviyesi yükseliyor, bu da saç köklerinin dinlenme evresine geçmesine neden oluyor. Yani saçlar normalden daha hızlı dökülüyor. Ayrıca saç derisindeki mikrobiyom dengesi de bozuluyor; zararlı mantar ve bakteriler çoğalınca kepek, egzama gibi problemler ortaya çıkıyor. Stres aynı zamanda kan dolaşımını da olumsuz etkilediği için saç kökleri yeterince beslenemiyor.

Bunu önlemek için tek çözüm sadece kozmetik ürünler değil. Yaşam tarzı değişiklikleri de çok önemli. Düzenli uyku, meditasyon, spor yapmak stresi azaltıyor ve saç sağlığına da yansıyor. Saç derisini desteklemek için de probiyotik içerikli şampuanlar, doğal yağlarla yapılan masajlar ve dengeli beslenme fayda sağlayabiliyor.

Benim sorum şu: Siz stres dönemlerinde saç derinizde değişim fark ettiniz mi? Ve gerçekten stresle başa çıkmak için saç sağlığını koruyan yöntemler işe yarıyor mu?

Bende stresli dönemlerde saç dökülmesi çok artıyor. Özellikle sınav zamanlarında avuç avuç saç dökülüyordu. Yoga ve meditasyona başladım, gerçekten fark etti. Ayrıca biyotin takviyesi de saç köklerimi güçlendirdi.

Ben iş yoğunluğu döneminde fark ettim. Saç derim sürekli kaşınıyordu, kepek de artmıştı. Doktorum stresin direkt etkilediğini söyledi. Düzenli koşuya başladım ve stres azalınca saç derim de toparlandı.

Benim saç derim stresle birlikte yağlanmaya başlıyor. Sanki gün içinde defalarca yıkasam bile ağırlaşıyor. Bitkisel içerikli şampuanlara geçtim ve biraz da nefes egzersizleriyle kontrol altına aldım. Şimdi çok daha iyi.

Askerdeyken çok stres yaşadım, o dönemde saç dökülmem inanılmaz arttı. Şimdi geriye dönüp baktığımda stresin etkisi barizdi. Düzenli uykuya ve sağlıklı beslenmeye önem verince dökülme de azaldı.

Ben stresten kaynaklı saç egzaması yaşadım. Kaşıntı ve kızarıklık çok yoğundu. Dermatoloğum özel losyonlar verdi ama asıl çözüm stresimi yönetmek oldu. Şimdi pilates ve meditasyonla hem ruhum hem saçlarım rahatladı.

Geri
Üst Alt