Tırnak Mantarı Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Semiha Yıldız

Kayıtlı Üye
Benim hikâyem aslında küçük bir lekeden başladı. Ojeyi çıkardığımda tırnak ucunda beyazımsı bir çizgi fark ettim. Başta önemsemedim, “oje kalıntısıdır” dedim. Ama zamanla o çizgi büyüdü, tırnağın rengi sarıya döndü ve sertleşti.

Sonra tırnak kalınlaştı, keserken zorlanmaya başladım. En kötüsü ise çatlayıp ayrılmaya başlamasıydı. O zaman gerçekten korktum. Çünkü tırnak mantarı ilerledikçe sadece görüntüyü değil, tırnak yapısını da değiştiriyor.

Bazı günler parmak ucum bile ağrıyordu. Tırnak altı boşluk oluştu, toz girince can yakıyordu. O kadar küçük başlayan bir şey, kocaman bir sorun haline geldi.

Siz tırnak mantarının başladığını nasıl fark ettiniz? Hangi belirtiyi ilk gördünüz?

Benim de ilk belirtim sararma olmuştu. “Oje izi” diye geçtim. Sonra kalınlaşınca anladım. Keşke erken fark etseydim. O kadar zor geçiyor ki, önlem almak en doğrusu.

Oyla 0
Benim tırnak yüzeyim kabarmaya başladı, sanki altı boşalmış gibi. Sonra doktor mantar dedi. Ne kadar erken gidilirse o kadar kolay tedavi oluyor.

Oyla 0
Tırnağın şekli bile değişiyor. Bende kavis aldı, yamuk uzamaya başladı. O zaman anladım ki ciddi bir şey var.

Oyla 0
Benim başta kaşıntı bile olmuştu, tırnak etinde hafif kızarma vardı. Meğer mantar oradan başlamış. Kaşıntı da belirti olabiliyor.

Oyla 0
Ben fark etmeden ilerlemiş. Ojeyle kapatınca görmemişim. Bir gün oje çıkınca şok oldum. Sarı, kalın ve cansız görünüyordu.

Oyla 0
Geri
Üst Alt