Tırnak Sararması Neyin Belirtisi Olabilir?

Nilay Hacıoğlu

Kayıtlı Üye
Tırnak rengindeki değişimi uzun süre ciddiye almadım. “Nasıl olsa ojeden” dedim ama geçen hafta fark ettim ki oje sürmediğim halde tırnaklarım hala sarı. Bazı tırnaklarımın alt kısmında hafif kalınlaşma da başladı. Artık korkmaya başladım.

Araştırınca “mantar”, “vitamin eksikliği”, “karaciğer sorunları” gibi ciddi şeyler çıkıyor. Tabii insan hemen paniğe kapılıyor. Ama tırnak mantarıyla karıştığını da duydum. Şimdilik ağrı veya kötü koku yok, sadece renk değişimi.

Bu durum sadece estetik bir problem değil gibi geliyor. Gerçekten içsel bir şey olabilir mi diye düşünüyorum.

Sizce tırnak sararması neyin belirtisi olabilir? Hangi durumda doktora görünmek gerekir?

Eğer kalınlaşma ve matlaşma varsa mantar ihtimali yüksek. Bende öyle başlamıştı. Dermatoloğa git, kültür testiyle hemen anlaşılır.

Oyla 0
Benim doktorum “tırnak sararması karaciğer veya tiroid sorunlarında da görülebilir” demişti. Kan tahlili yaptırmakta fayda var. Her sararma yüzeysel değildir.

Oyla 0
Ojeden kaynaklıysa genelde yüzeysel olur ve törpüleyince biraz açılır. Ama alttan geliyorsa içsel nedenlere bakmak gerekir.

Oyla 0
Benim tırnaklarımda da sararma olmuştu, mantar sandım ama vitaminmiş. Dermatologa gitmeden karar verme, bazen çok basit bir eksiklikten oluyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt