Trendyol’da Nasıl Satıcı Olunur?

Hakan Tozkoparan

Kayıtlı Üye
Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır kendi işimi kurma hayalim var. Özellikle saç bakım ürünleri, güzellik ve cilt bakım ürünleri satışı yapmayı düşünüyorum. Bu alana ilgim var ama işin Trendyol’da satıcı olma kısmını tam bilmiyorum.

Aklımda birkaç soru var, belki aranızda bu süreci yaşayanlar yardımcı olabilir:
  • Trendyol’da satıcı olmak için şirket açmak şart mı, yoksa bireysel satıcı olunabiliyor mu?
  • Komisyon oranları nasıl, çok mu yüksek?
  • Kargo ve iade süreçleri yeni başlayan bir satıcı için çok zorlayıcı mı?
  • Reklam vermeden satış yapmak mümkün oluyor mu, yoksa görünürlük için reklam şart mı?
Ben özellikle güzellik ve kişisel bakım kategorisinde satış yapmak istiyorum. Bu alanda rekabet fazla mıdır? Küçük satıcıların şansı oluyor mu?

Bu işe hevesliyim ama adım atmadan önce deneyimli kişilerin tavsiyelerini almak istiyorum. 😊

Şimdiden teşekkürler!

Ben yaklaşık 2 senedir Trendyol’da satış yapıyorum. Öncelikle şunu bilmelisin: şirket açmadan satış yapamıyorsun, en azından şahıs şirketi kurman gerekiyor. Vergi levhası olmadan başvuru kabul edilmiyor. Komisyon oranları kategoriye göre değişiyor ama kişisel bakım ürünlerinde %20-25 civarı oluyor. Eğer düzenli stok ve hızlı kargo sağlayabilirsen kesinlikle satış yapılır. Tavsiyem; başlamadan önce iyi bir kargo firmasıyla anlaş.

Ben daha çok yeniyim, yaklaşık 6 aydır satış yapıyorum. Açık konuşmak gerekirse, başlangıçta çok uğraştırıcı geliyor. Özellikle ürün yükleme, fotoğraf ve açıklama kısmında zaman harcıyorsun. Ama doğru yaparsan satış başlıyor. Ben reklam vermeden de sipariş aldım, özellikle niş ürünlerde. Sana önerim, önce az ürünle deneme yap, sonra yavaş yavaş büyüt.

Trendyol’da satıcı olmak güzel görünüyor ama bazı zorlukları da var. İade oranları özellikle kozmetik ürünlerinde yüksek olabiliyor. Müşteri açıp denediği ürünü bile iade etmeye çalışabiliyor. Trendyol bazen müşteriden yana tavır alıyor. Eğer sermayen kısıtlıysa bu durum can sıkabilir. Yine de düzenli iş yaparsan kârlı hale gelebilir.

Trendyol’da satış yaparken en kritik konu bence reklam ve öne çıkma. Ürün ne kadar kaliteli olursa olsun, görünmezsen satman zor. Ben başlangıçta düşük bütçeli reklamlarla başladım ve satışlarım ciddi şekilde arttı. Ama reklam verirken kâr marjını iyi hesapla. Doğru ürün + doğru reklam = satış.

Ben farklı platformlarda da satış yaptım. Trendyol avantajlı çünkü müşteri trafiği çok yüksek. Ama sadece oraya bağlı kalma derim. N11, Hepsiburada hatta Instagram Shop bile ciddi potansiyel taşıyor. Trendyol’da öğren, tecrübe kazan ama ürünlerini kendi e-ticaret sitende de satmayı düşün. Böylece tek yere bağımlı kalmazsın.

Geri
Üst Alt