Yağlanma ve Kepek Birlikteyken Hangi Şampuan Türü Daha Mantıklı?

Nilay Aksoy

Kayıtlı Üye
Saç bakımında en çok zorlandığım konu, yağlanma ve kepek sorununu aynı anda yaşamam. Normalde yağlı saçlar için şampuanlar var, kepek için ayrı şampuanlar var ama ikisi bir aradaysa hangisine öncelik vermek gerektiğini gerçekten bilmiyorum. Yağlı saçlar için şampuan kullandığımda kepek artıyor, kepek şampuanı kullandığımda ise saçlarım daha çabuk yağlanıyor gibi hissediyorum.

Market raflarında “kepek karşıtı”, “yağ dengeleyici”, “dermatolojik” gibi çok fazla seçenek var ama hangisinin benim durumum için daha mantıklı olduğunu ayırt etmek zor. Bazıları saç derisini fazla kurutuyor, bazıları ise kepeği azaltırken saçımı ağırlaştırıyor. Yanlış şampuan kullandığımda saç derimin dengesinin tamamen bozulduğunu hissediyorum.

Bu yüzden tek tek ürün denemek yerine, gerçekten bu iki sorunu birlikte yaşayanların ne kullandığını merak ediyorum. Belki de tek bir şampuandan ziyade dönüşümlü kullanım daha mantıklıdır, bilmiyorum.

Yağlanma ve kepek aynı anda varsa hangi şampuan türünü tercih etmek daha doğru olur?

Bence bu durumda “çok güçlü” kepek şampuanlarından uzak durmak gerekiyor. Ben yağlı saçlar için olan ama kepek karşıtı özelliği de bulunan şampuanlarla daha iyi sonuç aldım. Saç derisini tamamen kurutmayan ürünler uzun vadede daha dengeli oluyor.

Ben tek şampuanla çözemedim, dönüşümlü kullanmaya başladım. Haftada iki kez kepek şampuanı, diğer yıkamalarda yağlı saçlar için nazik bir şampuan kullanıyorum. Bu şekilde hem kepek hem yağlanma kontrol altında kaldı.

Kepek şampuanını sadece saç derisine uygulamak çok önemli. Boylara yaydığımda saçım daha çabuk yağlanıyordu. Şimdi dipler için kepek şampuanı, boylar için hafif bir şampuan kullanıyorum.

Dermatoloğum “dengeleyici” olarak geçen şampuanları önerdi. Ne çok arındırıcı ne çok besleyici olanlar. Saç derisi dengeye gelince kepek de yağlanma da birlikte azaldı.

Bence içerik okumak çok önemli. Sülfatı çok yüksek şampuanlar bende kepeği de yağlanmayı da artırdı. Daha yumuşak içerikli ama hedefli ürünlerle daha iyi sonuç aldım.

Geri
Üst Alt