Yaz Sonrası Ciltte Oluşan Lekeler Nasıl Azaltılır?

Hira Atalay

Kayıtlı Üye
Her yazın sonunda aynaya baktığımda cildimde aynı şeyi fark ediyorum: Yaz başında daha eşit duran cilt tonum, sonbahara girerken yerini küçük koyuluklara ve inatçı lekelere bırakıyor. Yaz boyunca güneş kremi kullandığımı düşünüyorum ama belli ki yeterli olmuyor. Özellikle yanaklarımda ve alın bölgemde beliren bu lekeler moralimi bozuyor çünkü kolay kolay da kaybolmuyorlar.

Yaz bitince bir anda her şeyi telafi etmeye çalışma hatasına da düşüyorum. Daha fazla serum, daha güçlü içerikler, üst üste denemeler… Ama bazen bu da cildimi daha hassas hale getiriyor. Bir yandan lekelerden kurtulmak istiyorum, bir yandan da cildimi yıpratmaktan korkuyorum. Ne zaman sabırlı olmam gerektiğini, ne zaman müdahale etmem gerektiğini ayırt edemiyorum.

Çevremde “kışın açılır” diyen de var, hemen asitlere başlayan da. Hangisi gerçekten işe yarıyor, hangisi sadece zaman kaybı emin olamıyorum. Yazın verdiği hasarı geri almak mümkün mü, yoksa sadece yeni lekeleri önlemek mi gerekiyor, bunu netleştirmek istiyorum.

Yaz sonrası ciltte oluşan lekeleri azaltmak için en etkili ve cildi yormayan yöntemler neler olabilir?

Benim için en büyük fark düzenli güneş korumasına devam etmek oldu. Yaz bitti diye bırakınca lekeler daha kalıcı hale geliyor. Kış boyunca da güneş kremi kullanınca mevcut lekelerin açılması daha kolay oldu. Sabır gerçekten çok önemli.

Oyla 0
Ben yaz sonrası cildime biraz mola veriyorum. Hemen güçlü asitlere yüklenmek yerine nemlendirme ve onarıma odaklanıyorum. Cilt toparlandıktan sonra leke açıcı ürünleri yavaş yavaş eklemek bende daha iyi sonuç verdi.

Oyla 0
Dermatoloğum bana lekeler için acele etmemem gerektiğini söyledi. Önce cilt bariyerini güçlendirdik, sonra hafif içeriklerle ilerledik. Bu şekilde hem lekeler açıldı hem de cildim hassaslaşmadı.

Oyla 0
Ben evde peelingi çok abartıyordum, meğer bu lekeleri daha da belirginleştiriyormuş. Daha nazik bir rutinle devam edince cilt tonum zamanla daha eşit görünmeye başladı.

Oyla 0
Bence en önemli şey gerçekçi olmak. Lekeler bir gecede gitmiyor. Düzenli bakım, güneşten korunma ve sabır bir araya gelince yavaş yavaş açılıyor. Hızlı çözüm aramak cildi daha çok yoruyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt