Yoğun Çalışan Erkekler Bakımını Nasıl Aksatmaz?

Bilal Şanslı

Kayıtlı Üye
Yoğun bir tempoda çalışırken kişisel bakım konusu genelde listenin en altına düşüyor. Sabah erken çık, akşam geç dön, derken gün bitiyor. Ben de uzun süre “şu dönem geçsin, sonra bakarım” diye erteledim ama fark ettim ki o “sonra” pek gelmiyor. Ciltte yorgunluk, saçta bakımsızlık, genel görünümde düşüş de yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Araştırmaya başlayınca aslında bakımın zaman değil alışkanlık meselesi olduğunu gördüm. Ama bunu teoride bilmek başka, pratikte uygulamak başka. Mesela sabahları ekstra 10 dakika ayırmak gerçekten mümkün mü, yoksa bu iş tamamen akşam rutiniyle mi çözülmeli? Duş sonrası mı daha mantıklı, yoksa günün belirli bir saati mi daha sürdürülebilir?

Bir de ürün konusu var. Çok ürün olunca insan hiç başlamıyor. Az ve işlevsel ürünlerle gerçekten bakım aksatılmadan devam edilebilir mi? “Yoğun tempoya uygun” denilen pratik çözümler gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yine bir süre sonra bırakılıyor mu?

Benim hedefim mükemmel bir rutin değil; aksatmadan devam edebileceğim, zaman almayan ama işe yarayan bir düzen kurmak. Bunu başaranların nasıl yaptığını merak ediyorum.

Yoğun çalışan bir erkek için bakımın aksatılmamasını sağlayan en pratik yöntem sizce nedir?

Benim için çözüm sabah rutinini minimuma indirmek oldu. Yüz yıkama + nemlendirici toplamda 2 dakika sürüyor. Akşamları da duş sonrası aynı şeyi yapıyorum. Zaman ayırmak yerine bunu diş fırçalama gibi düşününce aksatmıyorum. Yoğunluk bahane olmaktan çıkıyor.

Oyla 0
Ürün sayısını azalttığımda bakım düzenli hale geldi. Önceden 5–6 ürün vardı, şimdi 2 ürün kullanıyorum. Masada, banyoda hep aynı yerde duruyor. Gözümün önünde olunca unutma ihtimali azalıyor. Bence yoğun tempoda sürdürülebilirlik en kritik nokta.

Oyla 0
Bakımı belirli bir ana bağlamak işe yarıyor. Ben duş sonrası bakım yapıyorum, başka zaman düşünmüyorum. Duş alıyorsam bakım da var. Bu şekilde otomatik hale geldi. Yoğun çalışıyorum ama aksatmıyorum çünkü ekstra bir zaman gibi hissettirmiyor.

Oyla 0
Akşamları çok yorgun oluyorum, o yüzden sabah rutinine odaklandım. Sabahları kısa ama düzenli bakım yapmak gün boyu daha iyi hissettiriyor. Akşam kaçırırsam sorun olmuyor. Her şeyi mükemmel yapmaya çalışmak yerine esnek olmak önemli.

Oyla 0
Ben bakım işini “haftada bir” değil “her gün az” mantığıyla çözdüm. Uzun uzun uğraşmak yerine 1–2 dakikalık rutin yeterli oluyor. Yoğun tempoda bu yaklaşım çok daha gerçekçi.

Oyla 0
Geri
Üst Alt