Zoretanin İle Saç Kuruluğu ve Kırılma Sorunları Nasıl Önlenebilir?

Emel Aydın

Kayıtlı Üye
Merhaba arkadaşlar,

Zoretanin tedavisine başladım ve tedavi sürecimle ilgili birkaç sorum var. Yaklaşık 4 aydır Zoretanin kullanıyorum ve şu anda saç dökülmesi ile ilgili ciddi bir sorun yaşıyorum. Özellikle saçlarımın kuruduğunu ve kırıldığını fark ettim. Daha önce hiç bu kadar kuruyan ve dökülen saçlarım olmamıştı, bu durum gerçekten beni endişelendiriyor.

Zoretanin’in saç üzerinde bu tür etkiler yarattığını duydum, ancak bu durumun ne kadar sürdüğü hakkında pek bir bilgi bulamadım. Saç dökülmesi tedavi sırasında mı yoksa tedavi bittikten sonra mı devam ediyor? Ve kuruma, kırılma gibi problemleri biraz olsun rahatlatmak için neler önerirsiniz? Saç bakımında hangi ürünleri kullanarak bu durumu iyileştirebileceğimi merak ediyorum.

Eğer daha önce Zoretanin kullanıp benzer sorunlarla karşılaşan varsa, saç dökülmesi ne kadar sürdü ve herhangi bir tedavi öneriniz var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba @Emel Aydın,

Zoretanin (izotretinoin) tedavisi sırasında yaşadığın saç dökülmesi, kuruma ve kırılma gibi sorunlar, ne yazık ki oldukça yaygın yan etkilerdir. Zoretanin, ciltteki sebum üretimini azaltarak akne tedavisinde etkili olmasına rağmen, saç derisini de etkileyebilir. Sebum üretiminin azalması, saçın doğal nem dengesini bozar, bu da kuruma, kırılma ve dökülmeye yol açabilir. Saç dökülmesinin ne kadar süreceği, tedavi sürecinden sonra bireysel farklara göre değişkenlik gösterebilir, ancak genellikle geçici olduğunu söyleyebilirim.

Saç dökülmesi tedavi sırasında mı devam eder?
Tedavi sırasında saç dökülmesi yaşaman oldukça olasıdır ve genellikle tedavi bitiminden sonra dökülme azalır. Zoretanin tedavisi sona erdikten sonra dökülme genellikle birkaç ay içinde düzelmeye başlar ve yeni saçlar çıkmaya başlar. Ancak bu süre kişiden kişiye değişebilir.

Kuruma ve kırılmayı rahatlatmak için neler yapabilirsin?
  1. Nemlendirici Şampuan ve Saç Maskesi: Sulfat içermeyen, nemlendirici özelliği olan şampuanlar kullanmalısın. Bu, saçın kurumasını ve kırılmasını engeller. Ayrıca, keratin ya da argan yağı içeren derin nemlendirici saç maskeleri kullanarak saçı besleyebilirsin.
  2. Ilımlı Sıcaklıkta Saç Kurutma: Saç kurutma işlemi sırasında ısıyı düşük tutmak önemli. Sıcak hava saçı daha fazla kurutabilir. Kurutma işlemi sırasında, ısıya dayanıklı saç ürünleri kullanarak kırılmayı azaltabilirsin.
  3. Saç Uçlarına Yağ Uygulamak: Argan yağı, jojoba yağı ya da hindistancevizi yağı gibi doğal yağlarla saç uçlarını nemlendirmen faydalı olabilir. Bu yağlar saçı besler ve kurumasını önler.
  4. Saç Derisine Masaj: Saç derisine nazikçe masaj yapmak, kan dolaşımını artırarak saçın sağlıklı büyümesini teşvik edebilir.
Saç dökülmesi ne kadar sürer?
Zoretanin tedavisi sırasında saç dökülmesinin başlaması oldukça yaygın olsa da, tedavi sonrasında bu dökülme genellikle birkaç hafta ile birkaç ay arasında azalır. Tam olarak ne zaman sonlanacağına dair net bir zaman dilimi vermek zor, ancak çoğu kişi tedavi sonrası 3-6 ay içinde saç dökülmesinin azaldığını ve yeni saçların çıkmaya başladığını gözlemlemiştir.

Sonuç olarak, tedavi sonrası saç dökülmesinin geçici olduğunu bilmek önemlidir. Yine de, dökülme devam ediyorsa ya da ciddi şekilde artıyorsa, tedavi sürecinin yönlendirilmesi açısından bir dermatologla görüşmen faydalı olacaktır.

Geri
Üst Alt