Soru DHT Testi Yaptıranlar Var mı? Değeriniz Yüksek Çıktıysa Ne Yaptınız?

Cengiz Dayıoğlu

Kayıtlı Üye
Yaklaşık 6 aydır saç dökülmem dikkatimi çekecek seviyeye geldi. Başta klasik stres, yorgunluk, vitamin eksikliği diye düşündüm. Ama ailede de genetik olarak saç dökülmesi öyküsü olunca, işi şansa bırakmak istemedim ve bir adım ileri gittim: kan testiyle DHT seviyemi ölçtürdüm.

Sonuç geldiğinde doktor “DHT seviyen yüksek, bu da saç dökülmene neden olabilir” dedi. Açıkçası hormonal etkileri hep kadınlarla ilişkilendirirdim ama DHT’nin erkeklerde bu kadar kritik olduğunu yeni öğrendim. Sadece saç dökülmesi değil, yağlı cilt, sivilce, hatta bazı agresif ruh halleri bile buna bağlanabiliyormuş.

Şimdi kafamda deli sorular:
  • Bu noktada ne yapılmalı?
  • DHT’yi düşürmek için ilaç mı kullanmak gerekiyor, yoksa doğal yollarla kontrol edilebilir mi?
  • Şampuanlar, takviyeler, saw palmetto gibi bitkisel çözümler gerçekten işe yarıyor mu?
Ben kendi adıma finasterid gibi ilaçlara mesafeliyim çünkü yan etkileri beni korkutuyor. Ancak hareketsiz kalmak da istemiyorum.

DHT testi yaptıran, sonucu yüksek çıkan ve sonrasında bu süreci yönetmeyi başaran biri varsa, deneyimlerinizi gerçekten çok merak ediyorum.

Doktora danışanlar, doğal takviyelerle ilerleyenler, hatta belki spor/diyetle etkisini azaltan varsa, her yorum benim için çok kıymetli olacak.

Bu konuyu açmamın sebebi, aynı durumda olup da sessiz kalan çok insan olduğunu düşünmem. Belki birbirimize yol gösterebiliriz.

Geri