Soru Güneşten Korunuyorum Ama Yine de Cilt Tonum Eşitlenmiyor, Sizde de Böyle Mi?

Gülçin Tunç

Kayıtlı Üye
Geçen yazdan beri güneş kremimi düzenli kullanıyorum, hatta makyaj altına bile sürüyorum, ama yine de aynaya baktığımda ton farkları oluşmuş gibi görünüyor. Özellikle alın ve yanak üstü daha koyu, çene ise açık tonda kaldı.

Bir yerde yanlış mı yapıyorum diye düşünmeden edemiyorum.

Gölgeye geçmek, şapka kullanmak gibi önlemler de aldım.

Bu durumu yaşayan başka biri var mı? Korunduğunuz halde cilt tonu dengesizliği olduysa, nasıl toparladınız?

Ben de aynı durumu geçen yaz yaşadım. Güneş kremimi aksatmadan sürdüm, hatta sabahları makyaj altına mutlaka uyguluyordum ama yaz sonunda aynaya baktığımda alnım ve elmacık kemiklerimin üstü daha koyu görünüyordu. Çene bölgem ise neredeyse bir ton daha açıktı.

Sonradan öğrendim ki, sadece güneş kremi sürmek yetmiyor. Özellikle T bölgesi ve elmacık kemikleri, güneş ışığını daha çok yansıttığı için daha çabuk renk değiştiriyor. Üstelik çoğu zaman kremi sabah sürüp çıkıyoruz ama 2-3 saatte bir yenilemediğimizde etkisi azalıyor.

Bu yıl bu dengesizliği toparlamak için hem C vitamini serumu kullanmaya başladım hem de güneş kremini mutlaka gün içinde tazeliyorum. Bir de sprey formda şeffaf güneş koruyucular bu konuda büyük kolaylık sağlıyor.

Aynı problem bende de oldu. Özellikle yanak üstleri ve alın, yaz sonunda resmen gölgelenmiş gibiydi. Gölgeden çıkmamaya, şapka takmaya çalıştım ama bir yerden sonra yetmiyor.

Benim fark ettiğim şey şu oldu: Güneş kremini yüzüme eşit sürmediğimi fark ettim. Hızlı sürdüğümde bazı bölgeler daha az ürünle korunuyormuş. Artık ayna karşısında özenle sürüyorum ve her bölgeye eşit miktarda geldiğinden emin oluyorum.

Ek olarak, akşamları düzenli niacinamide içeren bir tonik kullanmaya başladım. Ton eşitsizliğini hafifletmede etkili oldu. SPF’yi tek başına kurtarıcı sanıyordum ama destekleyici bakımlar da şartmış.

Bu konuda seni çok iyi anlıyorum çünkü ben de yıllardır SPF kullanan biri olarak yaz sonunda yüzümde bölgesel koyuluklarla karşılaştım. Üstelik her sabah sürüyor, makyaj altına kullanıyor ve şapkamı da eksik etmiyordum.

Sonradan bir dermatologdan öğrendim ki bazı güneş ışınları camdan bile geçiyor ve sadece UVB değil UVA koruması da yüksek olan ürünler kullanmak gerekiyor. O zamandan beri geniş spektrumlu ve antioksidan destekli güneş kremlerine geçtim.

Ton farkını düzeltmek için haftada 2 kez laktik asit peelingi uygulamaya başladım. Aynı zamanda yaz-kış C vitamini serumunu eksik etmiyorum. Artık daha dengeli bir cilt tonu elde ettim ama şunu anladım: SPF’yi sabah sürmek yetmiyor, gün içinde yenilemek ve cilt bakımını da buna göre düzenlemek şart.

Kızlar, her birinize geri dönüşleriniz ve değerli yorumlarınız için gönülden teşekkür ederim. Gerçekten de tam olarak aradığım cevapları sizlerden aldım. Öneri ve paylaşımlarınızı dikkate alacağım, hepsi benim için çok kıymetliydi. İyi ki varsınız!

Geri