Soru Kaşıntı, Yanma ve Hafif Sivilcelenme: Bunlar Normal mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Safiye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Safiye

Kayıtlı Üye
Dermapen sonrası ilk günlerde her şey gayet iyiydi ama 4. günden sonra yanaklarımda hafif kaşıntı ve minik sivilce gibi şeyler oluştu. Yüzüm hâlâ biraz gergin, sanki cilt altı çalışıyor gibi.

Korkuyorum çünkü normalde sivilce sorunum yok.

Bu geçici bir arınma mı yoksa bir şeyleri yanlış mı yapıyorum?

👉 Benzer şeyler yaşayan oldu mu? Bu geçici mi yoksa reaksiyon olabilir mi sizce?

Aynı senin dediğin gibi bende de her şey çok yolundaydı, hatta “meğer cildim bu kadar çabuk toparlanabiliyormuş” diye sevinmiştim. Ama sonra 4. günün akşamı yanak bölgemde minik kırmızı sivilce gibi kabarıklıklar oluştu. Dokununca hafif acıyordu ve kaşıntı da vardı. İlk başta çok panikledim çünkü normalde cildim akneye yatkın değil.

Doktorumu aradım, “Bu durum bazı ciltlerde geçici arınma (purging) olabilir, çünkü cilt kendini hızla yenilemeye başladığında alt katmandaki tıkanıklıklar yüzeye çıkar” dedi. Ve gerçekten bir hafta içinde o küçük kabarıklıklar söndü.

Yani eğer sivilceler çok yaygın değilse, içi iltihaplı değilse ve başka belirti yoksa bu durum geçici olabilir. Ama yeni bir ürün eklediysen ya da aşırı nemlendirici sürdüysen reaksiyon ihtimali de var. Birkaç gün hiçbir şey sürmeden sadece termal su ve sade nemlendiriciyle gözlemlemeni öneririm. Eğer artarsa doktora mutlaka görün.

Benim ilk Dermapen deneyimimde aynen 4. günde yanak çevremde küçük, derin olmayan sivilce benzeri şeyler çıktı. Cilt hâlâ gergindi ve altından çalıştığını hissediyordum — o tanımı çok iyi yapmışsın.

Ben bu durumu “cilt içerden temizleniyor” şeklinde değerlendirmiştim çünkü doktorum da buna benzer şeyler anlatmıştı. Özellikle cilt yüzeyine yakın tıkanıklıklar varsa Dermapen sonrası bu tarz kabarıklıklar olabiliyormuş. Ama burada dikkat edilmesi gereken şey: eğer bu sivilceler kaşınıyorsa, yayılıyorsa ve özellikle iltihaplıysa, o zaman bir ürüne tepki veriyor olabilirsin.

Ben yalnızca parfümsüz nemlendirici ve termal su ile birkaç gün devam ettim, ne arttı ne yayıldı. Bir hafta sonra tamamen geçmişti. Yeni bir serum ya da krem eklediysen onu şimdilik bırakmanı öneririm. Cilt bu dönemde en küçük bir uyarana bile tepki verebiliyor. Ama genel tabloya bakınca, bu sendeki durum büyük ihtimalle geçici ve kontrol altında gibi.

Geri