Koyu saç renginden sarıya geçiş, saç boyama işlemleri arasında en riskli ve dikkat gerektiren dönüşümlerden biridir. Saçın doğal ya da boyalı koyu renkli olması fark etmeksizin, sarıya ulaşmak için önce saçın pigmentlerden arındırılması, ardından tonlama işlemlerinin doğru yapılması gerekir. Özellikle evde denemeyi planlayanlar için bilinçli hareket etmek, saç sağlığını korumanın en önemli şartıdır.
Bu yazıda, koyu renk saç sarıya nasıl döner, açıcı ne zaman gerekir, hangi sarı tonlar daha doğal görünür ve evde ya da kuaförde dikkat edilmesi gereken tüm detayları adım adım açıklıyoruz.
Koyu Saçtan Sarıya Geçiş Mümkün mü?
Koyu renk saç (siyah, koyu kahve, kestane) oldukça yoğun pigment içerdiğinden, bu pigmentlerin saçı terk etmeden doğal veya platin sarısı gibi açık renklere ulaşmak mümkün değildir. Sarı tonlar için saçın birkaç ton açılması ve üzerine uygun boya uygulanması şarttır.✦ Doğal koyu saçta, açma işlemi daha kolay olabilir.
✦ Boyalı koyu saçta, önce pigmentlerin çözülmesi yani "color remover" veya açıcı gerekir.
✦ Kalıcı siyah boya varsa, geçiş birkaç seansta yapılmalıdır.
Koyu Renk Saçta Sarı Boya Tutar mı?
Sarı boya doğrudan koyu renk saç üzerine uygulanırsa, genellikle:✦ Turuncuya dönük, sıcak tonlar oluşur.
✦ Renk istenen şekilde açılmaz, saçta yama görüntüsü olabilir.
✦ Boya kısa sürede akarak, mat ve solgun bir tona dönüşebilir.
Bu nedenle koyu saçı sarıya çevirmeden önce renginin açılması gerekir. Açıcı işlemi doğru ürünlerle ve kontrollü uygulandığında saçta yıpranma minimum seviyeye indirilebilir.
Kuaförde Sarıya Boyama Süreci
Profesyonel kuaförler koyu saçı sarıya boyarken genellikle şu adımları izler:1. Renk Silme (Color Remover)
Eğer saçta önceden kalıcı koyu boya varsa, ilk adım renk silici uygulamasıdır. Bu ürün saçın doğal rengini değil, boya pigmentini hedef alır.2. Açıcı Uygulama
Ardından düşük volümlü bir açıcı + oksidan karışımı kullanılarak saç birkaç ton açılır. Platin veya çok açık sarı isteniyorsa bu işlem birkaç defada uygulanır.3. Tonlama İşlemi
Açılan saçta istenmeyen turuncu ya da kırmızı yansımalar olabilir. Bu durumda mor ya da mavi tonlu boyalarla tonlama yapılır. Sarı tonun doğal görünmesi için bu adım şarttır.✦ Kuaförde açma ve boyama işlemleri arasında bakım kürleri de uygulanarak saçın güç kaybetmesi önlenir.
Evde Koyu Renk Saçı Sarıya Boyama
Evde bu işlemi yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta: tek adımda sarıya ulaşmak neredeyse imkânsızdır. Saçın yıpranmaması için aşamalı bir yöntem izlenmelidir.Adım 1: Saçı Açmak
✦ Krem formda 30 veya 40 volüm oksidanlı açıcı kullanılır.✦ Saç yapısına göre 20–45 dakika bekletilir.
✦ Her 10 dakikada bir saçın açılma düzeyi kontrol edilmelidir.
İlk uygulamada saç genellikle turuncu–açık kahverengi arası bir tona döner. İstenilen sarıya ulaşmak için birkaç hafta sonra yeniden açma yapılabilir.
Adım 2: Tonlama Yapmak
Açılan saçta istenmeyen turunculuk varsa:✦ Mor şampuan veya tonlayıcı boya (örneğin 10.1 veya 9.11) uygulanır.
✦ Soğuk tonlu sarılara ulaşmak için küllü veya bej tonlar tercih edilmelidir.
Adım 3: Sarı Boya ile Sabitlemek
Açılan ve tonlanan saça son olarak:✦ Küllü sarı (10.1, 9.1)
✦ Altın sarı (9.3, 8.3)
✦ Bej sarı (9.31, 10.31) gibi renkler uygulanabilir.
Hangi Sarı Tonlar Koyu Saçtan Geçişte Uyumlu Olur?
✦ Küllü Sarı: Turunculuğu bastırır, daha doğal görünüm verir.✦ Bej Sarı: Sıcak ve soğuk tonlar arasında denge sağlar.
✦ Bal Sarısı: Daha sıcak ve ışıl ışıl bir sonuç isteyenlere.
✦ Platin Sarı: Yüksek açma işlemi gerektirir, saç yapısı güçlü olmalıdır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
✦ Açıcı ile işlem yaparken saçın uçları daha hızlı açılır, bu yüzden önce diplere sonra uçlara uygulama yapılmalıdır.✦ İşlem sonrası saçta kırılma, kuruma veya matlık oluşabilir. Bu nedenle keratin içerikli bakım ürünleri mutlaka kullanılmalıdır.
✦ Aynı gün hem açıcı hem boya uygulamak saçı çok yorabilir. İki işlem arasında en az 1–2 gün bırakmak idealdir.
✦ İşlem sonrası mor şampuan ve ton koruyucu maskeler ile saç renginin dengesini sağlamak gerekir.
Koyu Renkten Sarıya Geçerken Sabırlı Olmak Şart
Koyu saçtan sarıya geçiş sabır ve özen ister. Aceleyle yapılan her işlem saçın yanmasına, renk dengesizliğine ve yıpranmasına yol açabilir. Evde uygulama yapıyorsan önce saçının sağlığını değerlendir, ardından düşük volümlü işlemlerle ilerle. Profesyonel destek almayı tercih ediyorsan, işlemin birkaç seansta yapılmasının daha sağlıklı olduğunu unutma.