Soru Oral Kontraseptifler (Doğum Kontrol Hapları) Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Duygu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Duygu

Kayıtlı Üye
Akne tedavisi için doğum kontrol hapları kullanıyorum ve bazı ilaçların saç dökülmesine neden olabileceğini duydum. Akne tedavisinde kullanılan bu ilaçların saç dökülmesine yol açması mümkün mü? Kullanıcılar arasında doğum kontrol hapları kullanırken saç dökülmesi yaşayanlar oldu mu? Bu durumu nasıl yönettiniz?

Ben doğum kontrol hapı kullanmaya başladıktan yaklaşık 2-3 ay sonra saç dökülmesi fark ettim. Öncesine göre çok daha fazla saç dökülüyordu, özellikle duştan sonra ellerime gelen saç miktarı beni baya korkutmuştu. Önce stresten sandım ama sonra araştırınca doğum kontrol haplarının hormon dengesini değiştirdiğini öğrendim. Özellikle androjen oranı yüksek olanlar saç dökülmesine sebep olabiliyormuş. Doktora danıştım ve farklı bir hap önerdi, onunla dökülme biraz azaldı ama yine de eski gürlüğüne dönmesi aylar aldı.

Şimdi geriye dönüp baktığımda keşke en başından içerik konusunda daha bilinçli olsaydım diyorum. Eğer saçların zaten zayıfsa ya da genetik olarak dökülmeye yatkınsan dikkat etmelisin.

Bende tam tersi oldu aslında. Doğum kontrol hapına başlamadan önce stres ve düzensiz hormonlardan dolayı saçlarım dökülüyordu, ama hap kullandıktan sonra dökülme azaldı. Sanırım içindeki östrojen saçı güçlendirdi. Tabii herkesin vücudu farklı tepki veriyor, bazısında dökülme yaparken bazısında tam tersi etki gösterebiliyor.

Eğer hap kullanırken saç dökülmesi çok belirgin hale geldiyse, bence bir doktora danışmalısın. Bir de mutlaka saç sağlığını desteklemek için biotin, çinko gibi takviyeler almak işe yarayabilir.

Geri