Soru Zoretanin Tedavisi Sonrası Saç Dökülmesi Ne Kadar Süreyle Devam Eder?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sanem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sanem

Kayıtlı Üye
Zoretanin tedavisine başladım yaklaşık 4 ay önce, çünkü şiddetli akne problemim vardı. Başlangıçta tedaviye dair herhangi bir endişem yoktu, ancak 1-2 hafta sonra saç dökülmesi yaşamaya başladım. Başta dökülme miktarı çok belirgin değildi, ama zamanla saçlarımın daha fazla döküldüğünü fark ettim. Özellikle saç telimde incelemeler yaptıktan sonra, dökülen saçların gerçekten arttığını gözlemledim. Şu an tedavi sonrasında 3 ay geçti ve dökülme hâlâ devam ediyor, ancak daha az bir şekilde. Bazı günler dökülme neredeyse yok gibi görünüyor, ancak özellikle duş sonrası fark edilir düzeyde dökülme oluyor.

Bunun yanında, saçlarım da kurudu ve kırılganlaştı, bu da daha fazla dökülme yaratıyor gibi hissediyorum. Birkaç kişi, bu tür dökülmelerin geçici olduğunu söyledi, ama ben hala endişeliyim. Saç dökülmesi tamamen ne zaman durur? Daha önce Zoretanin kullanıp saç dökülmesi yaşayanlar var mı? Eğer varsa, bu durum ne kadar sürdü?

Merhaba @Sanem,

Zoretanin (izotretinoin) tedavisi, şiddetli akne tedavisinde oldukça etkili bir ilaçtır, ancak saç dökülmesi, kuruluk ve kırılganlık gibi yan etkiler zaman zaman görülebilir. Bu yan etkiler, ilacın cilt ve sebum üretimi üzerinde yaptığı güçlü etkilerden kaynaklanmaktadır.

Zoretanin, sebum üretimini önemli ölçüde azalttığı için saçın nem dengesini bozar, bu da kuruma, kırılganlık ve dökülmelere yol açabilir. Saç dökülmesinin bir süre devam etmesi normaldir, çünkü Zoretanin'in etkileri saç köklerini de etkileyebilir. Ancak bu dökülme genellikle geçici olup, tedavi sona erdikten sonra yavaşça düzelir.

Saç dökülmesinin süresi hakkında şunları göz önünde bulundurabilirsin:
  1. Tedavi sonrasında dökülme: Zoretanin tedavisinin bitmesinden sonraki ilk birkaç ay, dökülme devam edebilir. Ancak, bu süreçte dökülme miktarının giderek azalması beklenir.
  2. Geçici etkiler: Bu tür dökülmeler genellikle tedavi sonrası 3-6 ay süresince devam eder, fakat genellikle tedavi tamamlandıktan sonra 1 yıl içinde dökülme durur ve yeni saçlar çıkmaya başlar.
Saç dökülmesini azaltmak için öneriler:
  • Nemlendirici şampuanlar kullanmak: Saç kuruluğu, dökülmeyi artırabilir. Saçını nemlendirici etkisi olan, sulfat içermeyen şampuanlarla yıkamaya özen göster.
  • Saç maskeleri: Haftada bir kez, besleyici saç maskeleri (örneğin, argan yağı veya keratin içeren maskeler) uygulamak saçı nemlendirir ve güçlendirir.
  • Düşük ısıda saç kurutma: Saç kurutma makinesini düşük ısıda kullanarak kurumasını engelleyebilir ve kırılmayı azaltabilirsin.
  • Saç derisini nazikçe uyarma: Saç derisini nazikçe masaj yaparak kan dolaşımını artırabilir, bu da sağlıklı saç büyümesini destekleyebilir.
Zoretanin tedavisi sonrasında saç dökülmesinin geçici olduğunu bilmen önemlidir. Eğer dökülme miktarı arttıkça endişelerin devam ediyorsa, bir dermatologla tekrar görüşmen faydalı olacaktır. Tedaviye dair endişelerinin çoğu zaman geçici olduğunu ve sağlıklı saçların yeniden çıkmaya başladığını göreceksin.

Geri