Cildim Hem Yağlı Hem Kuruyor, Hangi Ürünle Dengeyi Bulabilirim?

Dilşat

Kayıtlı Üye
Bir süredir cildimle baş edemiyorum, gerçekten çok karmaşık bir hale geldi. Bir gün T bölgem aşırı yağlı ve parıl parıl parlıyor, ertesi gün ise yanaklarım kuruyup pul pul dökülüyor. Özellikle burun kenarlarında ciddi kuruluk oluşuyor, ama aynı anda alın ve burun üstü öyle yağlanıyor ki fondöten bile tutunamıyor. Bu dengesizlik cildimi tanıyamaz hale getirdi.

Eskiden kendimi hep karma cilt tipi olarak tanımlardım ve ona göre bakım yapardım ama artık neyin işe yaradığını gerçekten bilmiyorum. Yağlı ciltlere özel ürünler kullanınca yanaklarım geriliyor, kuru cilt ürünleri denediğimde ise T bölgem daha da parlıyor. Ne nemlendirici, ne temizleyici, ne de serumlar çare oldu. Denemediğim öneri kalmadı ama maalesef sonuç hep hüsran.

Artık cildim ne istiyor anlamakta zorlanıyorum. Bu dengesizliği gerçekten dengeleyen, hem yağlanmayı kontrol altına alan hem de kuruluğu gideren bir bakım rutini ya da ürün öneriniz varsa çok sevinirim. Özellikle karma ama dengesizleşmiş cilt tipine yönelik işe yarar bir çözüm arıyorum. Böyle bir durum yaşayan ya da atlatan var mı?

Aynı durumu birebir ben de yaşıyorum ve seni o kadar iyi anlıyorum ki… Cilt resmen kafasına göre takılıyor gibi oluyor bazen. Bir gün yağlı, ertesi gün kupkuru... Hele o burun kenarlarının kuruyup pul pul olması ama aynı anda alnın ışıl ışıl parlaması — tam bir çelişki!

Ben de uzun süre “karma cilt” diyerek devam ettim ama sanırım artık olay sadece cilt tipi değil, cilt bariyeri dengesiyle alakalı. Ne zaman bariyerim zayıflasa bu tür dengesizlikler baş gösteriyor. O yüzden son zamanlarda ürün seçimlerimi tamamen buna göre yaptım ve şimdilik işe yarıyor gibi.

Benim için en büyük farkı şu yaptı:
Önce çok hafif bir jel temizleyiciyle sabah-akşam cildimi yormadan temizliyorum. Ardından da içinde hem nem tutucu (gliserin, hyaluronik asit gibi) hem de bariyer onarıcı (niacinamide, panthenol vs.) içerikler olan basit bir nemlendiriciyle geçiyorum. Akşamları ekstra olarak birkaç damla skualen yağı ekliyorum, cildi yağlandırmadan denge sağlıyor. Hiç öyle lüks, karmaşık ürünler kullanmıyorum artık.

Bir de lütfen her gün ürün değiştirme. Cilt oturana kadar en az 2-3 hafta sabırla aynı rutinle devam etmek gerekiyor. İlk birkaç gün kötüleşse bile devam ettiğimde sonradan toparladığını çok kez gördüm.

Eğer istersen hangi ürünleri kullandığımı da paylaşırım. Ama en önemlisi: sadeleşmek. Ne kadar az ürün, o kadar az stres.

Senin cildin de mutlaka dengeye kavuşur, sadece biraz zaman ve doğru ürünlerle sabırlı olmak gerekiyor. ♥︎

Oyla 0
Geri
Üst Alt