Cilt Altında Sert Şişlikler Var, Tehlikeli Olabilir mi?

Zeynep Doğan

Kayıtlı Üye
Bir süredir özellikle çene hattımda ve boynumda sert şişlikler fark ediyorum. Bastırınca hafif ağrıyor, bazen de sanki içten büyüyormuş gibi hissediyorum. Başta sivilce sandım ama günler geçmesine rağmen geçmedi. Hatta bazıları küçülürken bazıları aynı kalıyor. Açıkçası biraz endişelenmeye başladım.

İnternette araştırınca bir sürü farklı şey yazıyor: kimi yağ bezesi diyor, kimi lenf bezi, kimi de sivilce altı iltihap… Okudukça daha da korktum. Sonunda “dermatoloji (cildiye) bölümüne gidip göstereyim” dedim. Doktor dikkatlice inceledi, ultrason istedi. Sonuçta bunun yağ bezesi (lipom) olduğunu söyledi, zararsızmış ama eğer büyürse küçük bir işlemle alınabiliyormuş. Ayrıca bazı sertliklerin cilt altında iltihaplı sivilce olabileceğini, bunlara asla bastırmamam gerektiğini belirtti.

Şu an takipteyim, doktorun önerdiği antibakteriyel jel ve sıcak kompres uyguluyorum. Çoğu yumuşamaya başladı bile. Meğer bu tür şeylerde kendi kendine müdahale etmek en büyük hata oluyormuş.

Siz de hiç cilt altında sert şişlik fark ettiniz mi? Doktor ne dedi, tehlikeli bir durum çıktı mı?

Çene altımda benzer bir sertlik çıkmıştı, korkup doktora gittim. Yağ bezesiymiş, küçük bir operasyonla alındı. Kendi kendine sıkmaya kalksaydım iz kalabilirdi. Böyle durumlarda doktora görünmek gerçekten en güvenli yol.

Oyla 0
Bir dönem boynumda küçük bir şişlik fark ettim. Dermatolog lenf bezinin hafif şiştiğini söyledi, enfeksiyon kaynaklıymış. Birkaç gün ilaç kullandım, tamamen kayboldu. Panik yapmak yerine muayene olmak en doğrusu.

Oyla 0
Çene kenarında sert bir nokta oluştu, sivilce sanıp dokundum. Daha kötü oldu. Dermatolojiye gidince iltihaplı kist olduğunu öğrendim. İlaçla geçti ama iz kaldı. O günden sonra hiçbir şeye kendim dokunmamaya karar verdim.

Oyla 0
Kollarımda küçük sertlikler oluşuyordu. Doktor bunların cilt altı yağ birikintisi olduğunu söyledi. Zararsızmış ama büyümesin diye takipte tutuyoruz. İnsan ilk görünce korkuyor ama çoğu basit şeyler çıkıyor.

Oyla 0
Sırtımda uzun süredir duran bir sertlik vardı, sonunda doktora gösterdim. Basit bir yağ kisti çıktı. Küçük bir işlemle alındı, rahatladım. Cilt altındaki her şişlik kötü bir şey değil ama kontrol ettirmek şart.

Oyla 0
Geri
Üst Alt