Ciltte Ani Şişlik ve Kabarıklık Yaşayanlar Tecrübelerini Paylaşabilir Mi?

Nuket Atabey

Kayıtlı Üye
Merhaba arkadaşlar,
Geçtiğimiz hafta sabah uyandığımda yüzümün sağ tarafında aniden oluşan bir şişlik ve hafif kabarıklık fark ettim. İlk başta sivrisinek ısırığı sandım ama birkaç saat içinde geçti. Ertesi gün aynı durum tekrar olunca endişelendim. Doktora gittiğimde bunun alerjik bir reaksiyon olabileceğini söyledi. Alerjinin kaynağı bazen yediğimiz bir gıda, bazen kullandığımız kozmetik veya temizlik ürünü, bazen de polen, toz gibi çevresel faktörler olabiliyormuş.

Şişliğe bazen kaşıntı ve hafif yanma hissi de eşlik ediyor. Özellikle yüz ve boyun bölgesinde olduğunda hem görüntü olarak rahatsız ediyor hem de “acaba ciddi bir şey mi” endişesi yaratıyor. Antihistaminik ilaç verdi, birkaç saat içinde şişlik indi ama asıl sorun tekrar edip etmemesi. Bazı kişiler bu tür reaksiyonların stres, ani ısı değişimi ya da bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla da tetiklenebileceğini söylüyor.

Ben hem hızlıca nasıl müdahale edileceğini hem de tekrar etmesini önleyecek yöntemleri öğrenmek istiyorum. Siz böyle bir durum yaşadıysanız hangi yöntemlerle en kısa sürede rahatlama sağladınız?

Bende bu sorun birkaç yıl önce başladı ve sık sık tekrarlıyordu. Alerji testi yaptırdım, özellikle kabuklu deniz ürünlerine ve bazı kuruyemişlere karşı alerjim olduğu ortaya çıktı. Bu gıdaları tamamen kestim. Yine de yanlışlıkla tükettiğimde hızlıca antihistaminik ilaç alıyorum ve soğuk kompres yapıyorum. Bu ikisi şişliği 1-2 saat içinde indiriyor. Ayrıca yaz aylarında polen yoğunluğunda maske takmak da tetiklenmeleri azalttı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt