Ciltte Kaşıntı ve Yanma Var, Dermatolojiye mi Gitmeliyim?

Gamze Doğru

Kayıtlı Üye
Son birkaç haftadır özellikle boyun ve kollarımda hafif kaşıntı ve yanma hissi başladı. Başta mevsimsel bir kuruluk sandım ama gün geçtikçe daha rahatsız edici hale geldi. Geceleri kaşındıkça kızarıyor, bazen de minik kabarcıklar oluşuyor. Hiçbir krem rahatlatmıyor. Artık cilt bakım ürünlerini bile kullanmaya korkar oldum.

İnternetten araştırınca bu tür durumların alerji, egzama veya cilt iritasyonu olabileceğini öğrendim. Yine de emin olamadım: “Ciltte kaşıntı ve yanma için dermatolojiye mi gitmeliyim, yoksa başka bir bölüme mi?” diye düşündüm. Sonunda MHRS’den dermatoloji (cildiye) randevusu aldım. Doktor cildimi inceledi, “alerjik kontakt dermatit” dedi. Birkaç gün önce kullandığım duş jeli cildimi tahriş etmiş. Hafif kortizonlu krem ve antihistaminik ilaç yazdı. Üç gün sonra fark ettim, kaşıntı azaldı, cilt yatıştı.

Doktor ayrıca “cildin doğal bariyerini çok yıkamayla bozma” dedi. Şimdi sade içerikli ürünler kullanıyor, su tüketimimi artırıyorum. Kaşıntı geçti, cildim de daha dengeli hissettiriyor.

Siz böyle bir durumda dermatolojiye gitmeyi tercih eder miydiniz? Kaşıntı ve yanma için neler işe yaradı?

Geceleri kaşıntıdan uyuyamayan çok kişi varmış, bunu sonradan öğrendim. Bende de aynı durum olmuştu. Dermatolojiye gidince ciltte tahriş olduğunu söyledi. Kremle birkaç günde geçti. Artık sabun yerine nemlendirici temizleyici kullanıyorum, gerçekten fark ediyor.

Oyla 0
Bazen kullanılan parfümler bile cildi yakabiliyor. Yeni parfümümü sürdüğüm gün kollarımda yanma başladı. Doktor alerjik tepki dedi. İlaç ve kremle rahatladım. O günden beri kokulu ürünlerden uzak duruyorum, cildim çok daha sakin artık.

Oyla 0
Kaşıntı stresli dönemlerde artıyor. Doktor hem cilt kremi hem de gevşememi sağlayacak rutinler önerdi. Düzenli uyku ve su tüketimi gerçekten etkiliymiş. Vücut bazen içerideki gerginliği dışarıdan gösteriyor.

Oyla 0
Ofiste sürekli klimanın altında oturuyorum, cildim kuruyup yanmaya başladı. Cildiye krem ve nemlendirici önerdi, iki gün içinde toparladı. Küçük bir detaymış ama ortam havası bile cildi etkileyebiliyormuş.

Oyla 0
Arkadaşımda da benzer bir durum vardı, kullanılan deterjandan kaynaklanmış. Deterjan değiştirip eldiven kullanmaya başladı, hemen fark etti. Cilt ne kadar hassas bir organ, gerçekten korunmak şart.

Oyla 0
Geri
Üst Alt