Ekimden Sonra Spor ve Ağırlık Çalışmasına Ne Zaman Başlanmalı?

Bahtiyar

Kayıtlı Üye
Merhaba arkadaşlar,
Saç ekimi operasyonumun üzerinden 12 gün geçti ve spor salonuna dönmeyi çok istiyorum. Ancak doktorum, özellikle ilk haftalarda spor yapmanın kökler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini söyledi. Bunun nedeni, egzersiz sırasında artan kan basıncı ve terleme. Kan dolaşımının hızlanması, köklerin yerleşme sürecinde ufak sızıntılara ya da kabukların erken dökülmesine sebep olabilir. Ayrıca aşırı terleme, iyileşmekte olan ciltte tahrişe ve enfeksiyon riskine yol açabilir.

Araştırmalara göre hafif tempolu yürüyüş gibi düşük eforlu aktiviteler, ekimden 7-10 gün sonra yapılabiliyor. Ancak yüksek tempolu kardiyo, ağırlık çalışmaları ve temas sporları için genellikle 3-4 hafta beklenmesi öneriliyor. Bazı doktorlar bu süreyi 1 aya kadar uzatıyor. Özellikle baş bölgesine darbe alma ihtimali olan sporlar, köklerin tutunmasını olumsuz etkileyebilir.

Ben sabırsız biriyim ama ekim sonuçlarını riske atmamak için doğru zamanı beklemek istiyorum. Aranızda bu süreci yaşayan var mı? Spor ve ağırlık çalışmalarına ne zaman döndünüz?

Ben ekimden 2 hafta sonra hafif tempolu yürüyüşe başladım ama ağırlık çalışmasına 1 ay sonra döndüm. İlk 3 hafta kesinlikle terleyecek seviyede spor yapmadım. Çünkü ter ve yüksek nabız, kabukların erken dökülmesine ve iyileşme süresinin uzamasına sebep olabiliyor. 1. aydan sonra yavaş yavaş ağırlıkları artırdım ve 2. ayda eski tempoma döndüm. Sonuçlarım gayet iyi oldu. Tavsiyem sabırlı olup ilk 4 haftayı dikkatli geçirmek.

Oyla 0
Ben biraz aceleci davrandım ve 2. haftada salona döndüm. Hafif ağırlıklarla çalıştım ama terlemeyi önlemek için sık sık ara verdim. Yine de doktorum bunun biraz riskli olduğunu söyledi. Özellikle başa kan hücumunun fazla olduğu hareketler köklere baskı yapabilir. Şimdi olsa en az 3 hafta beklerdim. Uzun vadede ekim sonucunu korumak için spor dönüşünü yavaş ve kontrollü yapmak bence çok önemli.

Oyla 0
Geri
Üst Alt