El Yapımı Doğal Saç Sabunları Saçı Yıpratmadan Temizler Mi?

Dilek Şahinoğlu

Kayıtlı Üye
Marketlerde satılan şampuanlar yerine son dönemde çok sık el yapımı doğal saç sabunları önerildiğini görüyorum. Saç derisini daha az kimyasalla temizlediği, aynı zamanda saç köklerini beslediği söyleniyor. İçeriğinde zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, defne yağı, bıttım gibi tamamen doğal yağlar kullanıldığı için cazip geliyor. Ama aklımda şu soru var: Gerçekten saçı yıpratmadan temizliyor mu?

Okuduklarıma göre doğal saç sabunları sülfat, paraben gibi agresif temizleyiciler içermediği için saç derisini kurutmuyor. Özellikle kepek ve egzama gibi problemleri olanlarda faydalı olabiliyor. Ancak sabunların bazik yapısından dolayı saçta sertlik ve matlık hissi oluşabiliyor. Bu yüzden bazı kullanıcılar sabunla yıkadıktan sonra elma sirkesi ya da asidik durulama yaparak saçın pH dengesini yeniden sağlamayı öneriyor.

Bir diğer nokta da saç tipi. İnce telli ve yağlı saçlarda sabun daha hızlı temizlik sağlarken, kalın telli ve kuru saçlarda fazla kuruluk yapabiliyor. Yani herkes için aynı sonucu vermeyebilir. Yine de düzenli kullanımda saç derisini rahatlattığını ve doğal parlaklık kazandırdığını söyleyenler çok.

Benim merak ettiğim şey şu: El yapımı doğal saç sabunlarını uzun süre kullananlar gerçekten saç sağlığında olumlu bir fark gördü mü, yoksa bu da geçici bir trend mi?

Yaklaşık 6 aydır zeytinyağlı sabun kullanıyorum. Başlarda saçım sertleşti ama elma sirkesiyle durulama yapmaya başlayınca yumuşadı. Şimdi saçlarım daha az dökülüyor ve daha canlı görünüyor.

Oyla 0
Benim saçım yağlı olduğu için sabun bana çok iyi geldi. Şampuanla yıkadığımda ertesi gün yağlanıyordu, sabunla ise 2-3 gün temiz kalıyor. Tek sorun biraz kurutması, onu da doğal yağlarla çözebiliyorum.

Oyla 0
Defne sabunu kullandım, özellikle kepek problemime çok iyi geldi. Saç derim artık kaşınmıyor. Ama herkes aynı sonucu almayabilir, saç tipine göre denemek lazım.

Oyla 0
Benim saçım çok kuru, sabun kullanınca daha da sertleşti. Bir süre denedim ama bana uygun olmadığını anladım. Bence doğal olması her zaman herkes için doğru sonuç verecek demek değil.

Oyla 0
Bıttım sabununu denedim, gerçekten saçımın dökülmesini azalttı. Ayrıca doğal kokusu ve temiz his bırakması çok hoşuma gitti. Düzenli kullanımda saç derisini daha sağlıklı hale getirdiğini düşünüyorum.

Oyla 0
Geri
Üst Alt