Evde Yaptığım Saç Maskesi Efsane Oldu Ama Uzun Vadede Zararlı Mı?

Nisa Karaca

Kayıtlı Üye
Evde saç maskesi yapmaya tamamen içgüdüsel başladım. Saçlarım bir süredir kuru, mat ve uçlardan kırılıyordu. Marketten aldığım maskeler ya yeterince etki etmiyordu ya da saçımı ağırlaştırıyordu. Bir akşam zeytinyağı, biraz bal ve yumurta sarısını karıştırıp sürdüm. İlk yıkamadan sonra saçım o kadar yumuşaktı ki aynaya baka baka saçımı elledim. Gerçekten abartısız “efsane” gibiydi.

Ama birkaç uygulamadan sonra kafam karışmaya başladı. İlk günkü etki her zaman olmuyordu. Bazen saçım ağırlaşıyor, bazen de beklemediğim şekilde sertleşiyordu. “Doğal olduğu için zararsızdır” diye düşünerek devam ettim ama içten içe bir tedirginlik var. Acaba saçım protein ya da yağ fazlalığına mı giriyor? Uzun vadede zarar verir mi? İnternette bir sürü tarif var ama herkes başka bir şey söylüyor.

Bir yanım “saçım mutlu, devam et” diyor, diğer yanım “fazlası zarar olabilir” diye uyarıyor. Dozunu, sıklığını ayarlayamamak insanı gerçekten kararsız bırakıyor.

Evde yapılan saç maskeleri kısa vadede güzel hissettirse de uzun vadede saça zarar verebilir mi?

Evde maske yapmayı ben de çok sevdim ama bir süre sonra saçımın verdiği tepki değişti. İlk başta yumuşacık olan saçım sonradan daha çabuk yağlanmaya ve sönmeye başladı. Sonradan öğrendim ki özellikle yağlı maskeleri sık yapmak saç derisini yoruyormuş. Şimdi ayda 2 kez yapıyorum, daha dengeli oldu.

“Doğal olan zarar vermez” düşüncesine ben de inanıyordum ama maalesef her saç tipi aynı tepkiyi vermiyor. Yumurta ve bal karışımı bende protein fazlalığı yaptı, saçım sertleşti. Uzun vadede zarar görmemesi için arada mola vermek gerektiğini düşünüyorum. Süreklilikten çok denge önemli.

Ben ev yapımı maskeleri tamamen bırakmadım ama içeriklerini sadeleştirdim. Eskiden üç dört şey karıştırıyordum, şimdi sadece zeytinyağı ya da hindistancevizi yağı kullanıyorum. Saçım daha az tepki veriyor. Bence sorun ev yapımı olması değil, fazla karmaşık tarifler.

Kuaförüm bana ev yapımı maskelerin “kür” gibi düşünülmesi gerektiğini söylemişti. Yani sürekli değil, dönem dönem. Ben de bunu uygulamaya başladım. Bir ay yapıyorum, bir ay ara veriyorum. Saçım hem yıpranmıyor hem de o yumuşaklık hissi kaybolmuyor.

Bence uzun vadede zarar verip vermediğini saçın zaten belli ediyor. Benim saçım ağırlaşıp sertleştiğinde hemen ara verdim. Ev yapımı maskeler mucize değil ama doğru sıklıkta yapıldığında destekleyici oluyor. Her hafta yapmak bana göre fazla, bunu yaşayarak öğrendim.

Geri
Üst Alt