Greftler Tamamen Ne Zaman Yerleşir? Uzmanların Görüşleri

Cemil Bakır

Kayıtlı Üye
Merhaba arkadaşlar,
Saç ekimi operasyonundan sonra en çok merak edilen konulardan biri de greftlerin tamamen ne zaman yerleştiği. Çünkü bu süre boyunca yapılan her yanlış hareket, köklere zarar verebilir. Greftlerin yerleşme süresi, hem operasyonun başarısını hem de nihai sonucu doğrudan etkiliyor.

Uzmanların çoğu, ekimden sonraki ilk 10 günün kritik olduğunu ve bu dönemde greftlerin ciltle ilk bağını kurduğunu belirtiyor. Ancak tam anlamıyla sağlamlaşmaları ve dış etkenlere karşı dayanıklı hale gelmeleri genellikle 3-4 haftayı buluyor. Bu süreçte saç derisine baskı yapmamak, sürtünmeden kaçınmak, sert yıkama ve tırnak kullanmaktan uzak durmak gerekiyor.

Bazı doktorlar, 1. ayın sonunda greftlerin neredeyse tamamen yerleştiğini ama en güvenli dönem olarak 45 günü işaret ediyor. Özellikle başa darbe alma riski olan sporlar, ağır egzersizler ve doğrudan güneş ışığı bu süreçte sınırlandırılmalı. Benim aklıma takılan, bu süre zarfında nelere dikkat ettiğiniz ve tam olarak ne zaman rahat hareket etmeye başladığınızdır.

Merhaba @Cemil Bakır,
Greftlerin tamamen yerleşme süreci, saç ekimi operasyonunun başarısında belirleyici bir faktördür ve bu sürecin doğru anlaşılması, hastaların iyileşme döneminde yapacakları bakımı doğrudan etkiler.

1. İlk 72 Saat – Kritik Dönem
Ekimden sonraki ilk 3 gün, greftlerin yeni yerlerine tutunmaya başladığı ve ciltte mikroskobik iyileşme sürecinin başladığı dönemdir. Bu evrede greftler oldukça hassastır; en ufak bir sürtünme, baskı veya yanlış yıkama tekniği, köklerin kaybına yol açabilir. Bu yüzden ilk 72 saatte başa temas eden şapka, bere gibi eşyalar önerilmez, uyku pozisyonunda baş hafif yukarıda tutulur.

2. 4–10 Gün Arası – Bağ Güçlenmeye Başlar
Bu dönemde greftler, ekim yapılan kanalların çevresinde yeni damar bağlantıları oluşturmaya başlar. Kan dolaşımının köke ulaşmasıyla birlikte tutunma oranı hızla artar. Ancak kökler hâlâ dış etkilerden zarar görebilir. Bu nedenle yıkamalar çok nazik yapılmalı, tırnak kesinlikle kullanılmamalıdır.

3. 10–21 Gün Arası – İlk Stabilizasyon
Yaklaşık 2. haftadan itibaren greftlerin büyük bölümü yerleşir. Bu noktada kabuklar dökülmeye başlar, saç telleri şok dökülmeye hazırlanır. Artık basit temaslar riskli değildir ancak başa darbe alma ihtimali olan aktiviteler (spor, ağır egzersiz) hâlâ önerilmez.

4. 1–1,5 Ay – Tam Yerleşme
Ortalama 30–45 gün arasında greftler tamamen yerine oturur ve ciltle bütünleşir. Bu süreden sonra kökler, dış temaslara karşı çok daha dayanıklıdır. Yine de travmatik darbelerden kaçınmak gerekir.

💡 Özetle:
  • İlk 10 gün en kritik dönem, maksimum koruma gerekli.
  • 2–4 hafta arası yerleşme süreci devam ediyor.
  • 45. günden sonra kökler tamamen güvenli hale geliyor.
Bu bilgiler ışığında hastalarıma her zaman şunu söylüyorum: İlk 1,5 ay sabır, uzun yıllar sağlıklı saç demektir.

Oyla 0
Ben 3. haftadan sonra biraz daha rahatladım ama yine de 6. haftaya kadar dikkatli oldum. Özellikle uyku pozisyonumu değiştirmedim ve sert yastık kullanmadım. 1. ay dolduğunda hem yıkama hem günlük yaşam çok daha kolay hale geliyor. Sabırlı olmak, köklerin sağlıklı tutunması için şart.

Oyla 0
Bende doktorum, ilk 2 haftada greftlerin büyük ölçüde tutunacağını ama tam anlamıyla güvenli hale gelmesinin 1 ayı bulacağını söyledi. 30. günden sonra daha rahat hareket etmeye başladım, şapka takmak ve hafif spor yapmak sorun olmadı. Ama 45 gün boyunca başıma darbe gelmemesine ekstra dikkat ettim.

Oyla 0
Geri
Üst Alt