Hamilelik Sonrası Oluşan Lekeler İçin En Etkili Tedavi Hangisi?

Buse Karaman

Kayıtlı Üye
Hamilelik sonrası cildimde oluşan lekeler bir türlü geçmediği için artık hangi yöntemin daha etkili olduğunu araştırmaya başladım. Gebelik döneminde hormonların tetiklediği bu lekelerin kendiliğinden açılacağını söyleyenler olmuştu ama doğumdan aylar geçmesine rağmen renkleri hâlâ aynı duruyor. Bazı kaynaklarda “melazma” olarak geçiyor ve bu tip lekelerin oldukça inatçı olduğu yazılmış. O yüzden doğru tedaviyi seçmek benim için çok önemli.

Kimi dermatologlar kimyasal peeling ile çok iyi sonuç alındığını söylüyor, kimileri ise melazmanın daha derin olduğu durumlarda lazer tedavisinin daha etkili olduğunu belirtiyor. Fakat lazerin melazmayı alevlendirebildiğini yazanlar da var. Bu çelişkili bilgiler yüzünden hangisine güveneceğimi bilemiyorum. Özellikle hassas ciltlerde lazer sonrası koyulaşma yaşandığını görünce biraz tedirgin oldum.

Evde kullanılan asitli ürünlerin hamilelik sonrası lekelerde bazen etkili olduğu söyleniyor ama her cilde uygun olmayabiliyor. Retinol, C vitamini, niasinamid gibi ürünlerin faydası varmış ama yanlış kullanım daha kötü sonuçlar doğurabiliyormuş. Bir de tedavinin uzun sürdüğü gerçeği var. Kimisi 4 haftada fark ettiğini yazıyor, kimisi ise aylarca uğraştığını söylüyor.

Hangi yöntemin hangi leke tipinde işe yaradığını anlamak için gerçek tecrübeler çok daha yol gösterici oluyor. Çünkü cilt yapısı, renk tonu, lekenin derinliği gibi şeyler sonucu tamamen değiştirebiliyor.

Sizce hamilelik sonrası oluşan lekeler için en güvenilir ve en etkili tedavi yöntemi hangisi?

Çözüm
Benim doğum sonrası lekelerimi en hızlı açan şey düşük konsantrasyonlu peeling oldu. Lazer denemedim çünkü riskli olduğunu söylediler. Peeling sonrası 2–3 hafta içinde gözle görülür açılma oldu. Düzenli güneş koruyucu kullanmak sonucu çok etkiledi.
Melazma tipi lekelerde en etkili yöntemin kombine tedavi olduğunu gördüm. Hafif kimyasal peeling + evde C vitamini ve niasinamid kullanımı çok iyi sonuç veriyor. Lazer her cilde uygun değil; koyu tenlerde veya aktif melazmada renkte koyulaşma yapabiliyor. Dermatolog kontrolünde adım adım ilerlemek hem süreci hızlandırıyor hem de cildi koruyor. Güneş koruyucu ise en kritik parça.

Oyla 0
Benim doğum sonrası lekelerimi en hızlı açan şey düşük konsantrasyonlu peeling oldu. Lazer denemedim çünkü riskli olduğunu söylediler. Peeling sonrası 2–3 hafta içinde gözle görülür açılma oldu. Düzenli güneş koruyucu kullanmak sonucu çok etkiledi.

Oyla 0
Çözüm
Lazer bazı ciltlerde işe yarıyor ama doğru cihaz ve doğru ayar çok önemli. Hamilelik sonrası cilt daha hassas olduğu için önce peeling veya topikal ürünlerle başlamak en güvenli yöntem gibi duruyor.

Oyla 0
Dermatoloğum C vitamini + niasinamid rutinine başlamamı söylemişti. İlk ay hafif açılma gördüm. Profesyonel işlem şart değil ama destek alındığında süreç hızlanıyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt