Hangi Belirtiler Şampuan Değiştirmen Gerektiğini Gösterir?

Gülsüm Bilir

Kayıtlı Üye
Bu sabah saçımı toplarken fark ettim; lastiği çıkardığımda saç telleri gereğinden fazla elektriklenmişti. Normalde bu kadar kabarmaz, ama birkaç gündür tuhaf davranıyor. Bir gün sönük, bir gün aşırı yağlı, ertesi gün kuru… Sanki saçım bana “Bir şey yolunda değil” demeye çalışıyor ama tam olarak neyi işaret ettiğini anlamıyorum.

Bir süredir aynı şampuanı kullanıyorum ve ilk zamanlarda gayet memnundum. Fakat son haftalarda hacmi azaldı, diplerde hafif kaşıntı başladı, uçlar da daha kolay sertleşiyor. Bu durum geçici bir dönem mi, yoksa gerçekten “değişim sinyali” mi almam gerekiyor, karar veremiyorum.

Çevremdeki herkes farklı bir şey söylüyor. Bir arkadaşım “Yağlanma hızın değişiyorsa artık ürün sana yetmiyordur” dedi. Bir diğeri “Kaşıntı başladıysa çok düşünme, değiştir” diye uyardı. İnternette ise her türlü ihtimal var; o kadar çeşitli görüş var ki kafam daha da karıştı.

Aslında benim merak ettiğim şu: Şampuanın artık işe yaramadığını gösteren belirtiler gerçekten neler?
Hangi işaretler “Artık bu şişeye veda etme zamanı” demek oluyor?

Çözüm
Geçen ay proteinli bir şampuanda bende fazla dolgunluk hissi oluşmuştu ama benim saçımda bu dolgunluk sertliğe dönüştü. Kuaförüm içeriğin ağır geldiğini söyledi. Eğer sende beklenmeyen bir reaksiyon—fazla sertlik, fazla yumuşama, ani dökülme—başladıysa değiştirmen en sağlıklısı olur.
Geçen sene kullandığım bir şampuanda bende hafif kaşıntı başlamıştı ve benim saç diplerim birkaç gün içinde kızarmaya dönmüştü. Bu benim için net işaretti. Eğer sende de kızarıklık, kepek artışı ya da yağlanmada ani değişiklik varsa genelde ürün uyumu bozulmuştur. Çok uzatmadan başka bir formüle geçmek işe yarıyor.

Ben bir ürünün artık işe yaramadığını saçımın matlaşmasından anlıyorum. Bende hacim önce azalıyor, sonra parlaklık gidiyor. Benim kuaförüm bunun içeriklerin saçta birikmesiyle ilgili olduğunu söylemişti. Eğer sende de tararken zorlanma veya ağırlaşma başladıysa değişim zamanı gelmiş olabilir.

Birkaç ay önce kullandığım şampuanda bende yağlanma süresi kısalmıştı. Benim saçım normalde üçüncü gün yağlanırdı ama bir anda birinci güne düştü. Bu bana uyarı gibi geldi. Eğer sende de alışılmış düzen bozuluyorsa ürün eskisi kadar denge sağlamıyordur. O noktada yeni bir seçenek denemek mantıklı.

Geçiş dönemlerinde bende uçlarda sertleşme artıyor ve benim saçım kolay kırılmaya başlıyor. Bu da genelde uyumsuzluk belirtisi oluyor. Eğer sende dokusal bir değişiklik, tararken takılma veya elektriklenmede aşırı artış varsa şampuan artık saç tipine uygun çalışmıyordur.

Geçen ay proteinli bir şampuanda bende fazla dolgunluk hissi oluşmuştu ama benim saçımda bu dolgunluk sertliğe dönüştü. Kuaförüm içeriğin ağır geldiğini söyledi. Eğer sende beklenmeyen bir reaksiyon—fazla sertlik, fazla yumuşama, ani dökülme—başladıysa değiştirmen en sağlıklısı olur.

Çözüm
Geri
Üst Alt