Her Gün Şampuanlamak Saç İçin Zararlı Mı?

Bahar Aydınlı

Kayıtlı Üye
Bir süredir kafamı kurcalayan bir konu bu. Her sabah duşa girip saçımı yıkamadan güne başlayamıyorum. Köpüklenmeden, o ferahlık hissini yaşamadan kendimi temiz hissetmiyorum. Ama son zamanlarda aynaya baktıkça fark ediyorum; uçlar kuru, saç telleri mat, dokusu da değişmiş. Sanki biraz fazla iyi davranıyorum onlara…

Bir arkadaşım “her gün yıkamak saçın kendi yağ dengesini bozar” dedi. Haklı olabilir, ama bir gün bile yıkamayınca dipler ağırlaşıyor, sanki saçım değil, üzerimde ağırlık taşıyorum. Denemek istedim, bir gün atladım, ikinci gün aynaya bakamadım. O yağlı görüntü, beni olduğum gibi göstermiyor gibi geliyor.

Kendimle çelişiyorum aslında. Bir yandan temiz olmayı seviyorum, diğer yandan saçlarımı korumak istiyorum. Herkesin saçı farklı ama doğru dengeyi bulmak da kolay değil.

Gerçekten merak ediyorum: her gün şampuanlamak, uzun vadede saç için zararlı mı, yoksa sadece fazla büyüttüğümüz bir mesele mi?

Saç tipine göre değişiyor bence. Eğer yağlanma çok fazlaysa tamamen bırakmak zor, ama hafif içerikli bir şampuanla desteklenirse zarar en aza iner. Kuaförüm bitkisel bazlı ürünleri dönüşümlü kullanmamı söylemişti, uzun vadede işe yarıyor gerçekten.

Yıkama sıklığını azaltmak ilk başta zor geliyor ama saç bir süre sonra kendi yağ dengesini buluyor. Haftada üçe düşürmüştüm, ilk günler rahatsız ediciydi ama iki hafta sonra fark ettim ki saçım daha parlak ve daha az kırılıyor.

Her gün yıkamak zorunda kalanlardanım çünkü spor yapıyorum. Ancak şampuanı sadece diplere uygulayıp uçlara dokunmuyorum. Uçlara haftada bir nem maskesi yapınca dengeyi kurabildim.

Çözüm
Islak saçla sürekli uğraşmak yıpratıyor. Eğer duştan sonra ısı kullanıyorsan, şampuan sıklığından çok o süreç zarar veriyor olabilir. Nemlendirici serumlar saçın dayanıklılığını artırıyor, böylece daha sık yıkamak da o kadar yıpratmıyor.

Şampuanın içeriğine mutlaka bak. Sülfatlı olanlar her gün kullanıma uygun değil. Yumuşak formüllü, nem destekli ürünlerle yıkamak saç derisini koruyor. Asıl mesele sıklıktan çok, neyle yıkadığın bence.

Geri
Üst Alt